Hlavní obsah

Glosa: Dělám s vámi byznys, buďte na mě hodní. Babiš v TV debatě

Foto: Facebook Andreje Babiše, Seznam Zprávy

Andrej Babiš není zvyklý kohokoli poslouchat. Tím méně politické soupeře nebo novináře.

Reklama

Článek

Babiš je i v předvolebních debatách ve střetu zájmů.

Začala sezóna velkých televizních předvolebních debat. Jako první odstartovala CNN Prima News, která si ve středu pozvala Andreje Babiše, Jana Hamáčka, Mariana Jurečku a Ivana Bartoše.

A je dobře, že veřejnoprávní Česká televize má v oboru politického zpravodajství alternativu, konkurenci. Nejprve se podívejme na formu středeční dvouhodinové debaty – ta byla skvělá, velkolepá, prostě americká.

Nádherné, velké studio s publikem, jež může klást otázky. Což je příjemné oživení, které v Česku známe jen z finálových duelů v prezidentských volbách. Další invence – zapojit se mohli i diváci doma u televizorů, kteří jednoduše přes QR kód na obrazovce hlasovali ze svého mobilu, kdo se jim nejvíc líbí.

Političtí lídři ve studiu nestáli, ale seděli ve velkých křeslech, takže experti na neverbální komunikaci mají žně a budou řešit, kdo se jak kroutil a co to znamená. Vtipně fungoval i nápad se zhasínáním světla nad politikem, který mluvil moc dlouho.

S obsahem už to bylo horší. Tématem diskuse byl covid a není smyslem této glosy hodnotit výkony jednotlivých aktérů. Spíše propad úrovně televizních debat, z nichž se postupem času staly spíše obyčejné ankety s politiky.

Z moderátorů, kteří by měli výroky politiků konfrontovat s fakty, aby se ve studiu vyloženo nelhalo, se stali pouzí posunovači a udělovači slov. Nejdůležitější pro ně je hlídat, aby v zájmu pseudovyváženosti měl každý politik stejný čas, pak předat slovo a posunout na dalšího. Stačí, splněno, všechno je bezva.

Samozřejmě, moderování politické diskuse je ta nejtěžší disciplína. Čím víc hostů, tím horší. Pavlína Wolfová na CNN Prima News však ve středu nezvládla ani to posouvání. Premiérovi Andreji Babišovi, který všem ostatním skákal do řeči se slovy „to jsou kecy“, nebyla schopna razantně říct, aby respektoval formát pořadu, aby se choval slušně, jinak že mu vypne mikrofon.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Andrej Babiš samozřejmě není zvyklý kohokoli poslouchat. Je to dravec, který potřebuje všechno řídit a na ostatní řvát jako na své podřízené. Přinutit ho, aby respektoval jiná pravidla, vyžaduje velké sebevědomí. V případě televizní debaty nejen od moderátora, ale také třeba od šéfredaktora, ředitele či majitele stanice.

Jenže tady, ve studiu v pražských Strašnicích, se Babiš mohl cítit jako na domácí půdě. I tady byl premiér ve střetu zájmů. Vždyť s Primou má společný byznys – vydavatelství Mafra z Babišových svěřenských fondů je dodavatelem regionálního zpravodajství pro CNN Prima News.

A chodit jinam Andrej Babiš nepotřebuje. Ke svým voličům promlouvá skrze facebookové video Čau lidi, kde si každý týden může říkat, co chce. Kritická média, inspirován prezidentem Zemanem, ignoruje.

Chodí na živé rozhovory a diskuse do médií, která vlastní, a kde si tudíž může diktovat, jak to bude vypadat, kdo bude moderovat a kdo tam s ním případně bude „diskutovat“. Nebo do médií, s nimiž má společný byznys. Či tam, kde jsou k němu vstřícní a nekladou nepříjemné otázky.

Reklama

Doporučované