Hlavní obsah

Glosa: Digitální stát? Po internetu neuřídíme ani partaj

Foto: Facebook Aleny Schillerové, Seznam Zprávy

O Aleně Schillerové uvažuje ANO jako o jedničce kandidátky v Jihomoravském kraji ve volbách 2021.

Reklama

Článek

K čemu je obsah, když si ho neumíme předat?

Spuštění e-shopu na dálniční známky? Ostuda. Spuštění registračního systému k očkování? Další ostuda. Ministryně financí se chlubí samoobslužnou podatelnou finančního úřadu, která sestává z dřevotřískového stolku s papírovými formuláři zatíženými kamenem. V roce 2021. A vůbec jí to nepřipadá divné.

Ne, Česko stále není country for the future a v koronavirové krizi se to odhaluje ještě o něco bolestněji než jindy. A nezakryjí to ani hlasité výkřiky „já jsem udělal v digitalizaci nejvíc“ premiéra v posledním Čau, lidi.

Foto: Facebook Aleny Schillerové

Ministryně financí doporučuje samoobslužnou podatelnu, leden 2021.

Jenže co chtít po politicích, kteří přes internet nedokážou uřídit ani vlastní stranu. Pandemie tuhle sezónu překazila sjezd hned několika partajím a až na výjimku si s tím nevědí rady.

Komunisté by moc chtěli odvolat svého šéfa Vojtěcha Filipa. Ale nemůžou, sjezd se odkládá a odkládá. Strana s věkovým průměrem členů 75 let se proto odhodlala k revoluci, kdy se napříč regiony spojí přes internet. Ostatně, senior bez počítače se dnes nedostane ani k očkování, takže to soudruzi můžou vzít rovnou při jednom.

Jenže KSČM nevymyslela, jak na Zoomu hlasovat tajně. Se stranickou řežbou tedy čeká, až se epidemická situace zlepší natolik, že se u jedné plenty a jednoho počítače bude moci sejít alespoň šest členů.

Hnutí ANO žádné online vymoženosti neřeší vůbec a svůj lednový volební sněm prostě odložilo na neurčito. Ne že by v jejich případě o něco šlo – prostě se nedozvíme, jestli Andreje Babiše tentokrát zvolí předsedou 98, nebo 99 procent delegátů.

Sociální demokraté zase horečně přemýšlejí, jestli online zvládnou odhlasovat složení kandidátek. A v jednu chvíli uvažovali i o tom, že by je pro zjednodušení prostě vybrala stranická centrála.

Jediný, kdo se v lednu bez problémů sešel online, byli nepřekvapivě Piráti. Stihli na dálku i odhlasovat spojenectví se Starosty, na tajné hlasování používají speciální kryptografický systém.

Samozřejmě, digitalizace sama o sobě není všespásná. (Koneckonců i šéf Pirátů Ivan Bartoš při zahájení online celostátního fóra zalitoval, že není možnost setkat se tváří v tvář.) A důležitý je stále hlavně obsah. Jak ale ukazuje současná krize – co s obsahem, když si ho neumíme předat.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Reklama

Doporučované