Hlavní obsah

Glosa: Dojemný příběh otráveného Faltýnka

Novináři zkazili Jaroslavu Faltýnkovi všechnu radost z politiky.

Reklama

Článek

Analýza nákladů a přínosů Jaroslava Faltýnka vychází Andreji Babišovi pořád těsně.

Jaroslav Faltýnek, pravá ruka Andreje Babiše, druhý nejmocnější muž v hnutí ANO, se cítí otrávený. Neví, jestli má smysl, aby znovu kandidoval do Sněmovny.

Média na něj totiž pořádají hon a tím mu úplně zkazila radost z politiky.

Připomeňme si alespoň pár věcí, které na šéfa poslaneckého klubu ANO ti zlí novináři vyšťourali. Samozřejmě jen v krátkých bodech, protože jinak to v dvouminutové glose se všemi Faltýnkovými kauzami ani nejde.

Seznam Zprávy zveřejnily obsah jeho diáře, kam si Faltýnek zapisoval, jak skrytě vlastní firmu nebo jak domlouval přidělování dotací.

Blesk ho vyfotil na tajné schůzce s tehdejším ministrem zdravotnictví v restauraci, která měla být zavřená.

Média zveřejnila detaily z kauzy Stoka, v níž se mělo manipulovat s brněnskými zakázkami. Jsou do ní zapletení bývalí politici ANO, kteří v odposleších operují s „třiceti procenty pro Efka“, tedy otce a syna Faltýnkovy.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Když muž jako Jaroslav Faltýnek v televizi vypráví dojemnou historku o tom, jak by se na politiku nejraději vykašlal a jak se musí poradit se šéfem a s rodinou, je to samozřejmě těžko k uvěření.

Pravda ale je, že Andreje Babiše čeká před volbami nepříjemný úkol – udělat si takzvanou cost–benefit analýzu, jestli se mu Faltýnkovo angažmá ještě vyplatí. Alespoň tedy to veřejné, oficiální.

Straníci na Vysočině, kde Faltýnek kandidoval minule, ho v pondělí večer za lídra kandidátky neschválili. Konečné slovo o kandidátkách má ale v ANO výbor, v jehož čele stojí Babiš.

Není tajemství, že premiér není z Faltýnkových kauz – nebo spíše z toho, že se při nich nechává chytit – nadšený. Étosu protikorupční strany „Jarda Efko“ úplně nesvědčí.

Na druhou stranu, Babiš je především pragmatik. Kauz kolem premiéra je tolik, že se v nich problémy šéfa jeho poslaneckého klubu skoro ztratí. A Faltýnek je užitečným mužem na práci, která Babiše nebaví, nemá na ni čas nebo se s ní nechce špinit.

Zároveň je také mužem, jenž premiéra provází už od dob podnikání a ledacos na něj ví. Jednoduše řečeno – analýza nákladů a výnosů Jaroslava Faltýnka Babišovi vychází i po všech skandálech stále těsně.

Reklama

Doporučované