Hlavní obsah

Jiří Padevět: Epidemie nám ostře nasvěcuje chování společnosti

Glosa spisovatele a nakladatele Jiřího Padevěta: Epidemie nám ukazuje chování společnosti. Vidíme tak, kdo je populista, kdo pomáhá a kdo chce jenom vydělat.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Spisovatel a nakladatel Jiří Padevět vidí v epidemii drobnou výhodu. Ukazuje nám, jak se kdo chová v mimořádné době.

Článek

Současná epidemie má kromě obrovského množství nevýhod také jednu, alespoň podle mého názoru, malou drobnou výhodu. Ostře nasvěcuje společnost.

Čili vidíme opravdu dobře, kdo je populista a kdo není, vidíme, že politici extremistických stran jsou stále extremisté, vidíme obrovské množství lidí, kteří jsou schopni a ochotni pomáhat, naprosto bez výdělku, bez čehokoliv, jenom prostě pomáhat.

A vidíme, že část společnosti sedí a čeká, jak to dopadne. Což je asi nejobvyklejší. Také vidíme spoustu lidí, kteří chtějí na epidemii vydělat. Vidíme politiky, kteří se snaží protlačit do veřejného prostoru více dozoru státu nad občany. A tohle všechno naštěstí díky covid-19 vidíme velmi, velmi ostře.

Glosu spisovatele Jiřího Padevěta si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované