Hlavní obsah

Glosa: Ferigate a sociální bahno

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Poslanec Dominik Feri minulý týden složil funkci a vystoupil z TOP 09.

Reklama

Článek

Nezbývá než doufat, že nepříjemná kauza, při níž na sebe naše společnost leccos prozradila, nakonec pomůže něco změnit.

Už je to týden od doby, co jsme se o sobě zase něco dozvěděli. A tedy hlavně o exposlanci Dominiku Ferim – z textu Deníku N a A2larmu, který jakoukoliv naději na klidný zbytek úterý (nebo i týdne) rozsekal na padrť. Média přišla s propracovanými výpověďmi, které politika obviňují z různých forem sexuálního násilí.

V Česku text způsobil seismické otřesy a ujistil nás, že si tohle úterý opravdu zapamatujeme. Jen každý trochu jinak. Na Twitteru a Facebooku jsem se o tom za poslední týden hned několikrát vyrazila přesvědčit do cizích sociálních bublin.

Jak už víme, někteří Ferigate vnímají jako politickou kampaň, křivdu a něco, co „se brzy vysvětlí a exposlanec se očistí“. Z hlubin se vynořila i skupina odborníků na zavírání se v koupelně a expertů na nepsaný protokol, kterým by se v nějakém paralelním světě měla řídit opilá děvčata. No a v neposlední řadě jsme se dozvěděli, že Karel Schwarzenberg možná dělal v mládí dost nepěkné věci.

Překvapila mě i vlna vděčnosti, jaká se na sociálních sítích vůči Ferimu vzedmula. Holky, které se v textu svěřují se svými traumatickými zážitky, ji asi nesdílejí. Exposlanec nás pak ještě po své rezignaci mesiášsky ujistil, že ve žlutých informativních instagramových vykřičnících bude pokračovat. Lidé se tak i nadále budou moci dozvědět, co se v Česku vlastně děje. A teď si představte, jaké by to bylo, kdyby tu fungovala třeba i média!

Jinými slovy, sociální sítě byly v posledním týdnu nebývale plné bahna. Ujistila jsem se zas a znovu, že veřejná debata o sexuálním násilí je u nás pořád jako ze středověku. A že podrobná svědectví několika obětí dávají čtenáři příležitost ne se pozastavit a třeba zamyslet, ale zas si trochu potrénovat staré dobré „to si vzpomněly až teď“ a „to nechtějte vědět, co jsem v mládí dělal já, chacha“.

Nezbývá než doufat, že se i v tomhle třeba jednou posuneme. A že právě i Ferigate, jakkoliv nepříjemná kauza, při níž na sebe naše společnost leccos prozradila, nakonec pomůže něco změnit. A já slibuju, že se do diskuzí na sociálních sítích zas nějakou dobu nepodívám.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované