Hlavní obsah

Glosa: Hamáček odcestoval časem a mobilizuje proti vládě

Důkaz: Vicepremiér Jan Hamáček hovoří na tiskové konferenci po schůzi vlády v únoru 2021.

Reklama

Článek

Víte, jak dlouho byla za posledních sedm let ČSSD ve vládě?

Neptám se proto, že by to snad byla nějaká překvapivá informace. Zajímá mě to jen kvůli tomu, že se může z některých zpráv zdát, že sociální demokraté nevládli ani minutu.

Naposledy se to projevilo v úterním komentáři předsedy ČSSD pro Mladou frontu Dnes s názvem „Porazit pravicový virus“. V něm se Jan Hamáček vymezuje proti hnutí ANO, navrhuje reformovat hygienu nebo oroduje za dostupné bydlení.

Já chápu, že nastal čas dělat něco. V modelu vážených průměrů všech průzkumů od Seznam Zpráv má teď ČSSD 4,9 % hlasů. Po započtení statistické chyby je šance alespoň na vstup do Sněmovny asi taková, jako že padne při hodu mincí panna.

Když to srovnáme s průzkumy na začátku roku 2018, kdy měla sociální demokracie kolem 9,5 %, spadly pod vedením Jana Hamáčka preference téměř o polovinu. Takhle šíleně nenechal za stejné časové období propadnout ČSSD ani Bohuslav Sobotka.

Jenže to „něco“ možná přece jen nebude strategie začít se tvářit, že strana s pěti ministry nemá nic společného s vládou a že ví, jak se dá vládnout lépe. Sice je fakt, že Andrej Babiš je v podstatě Alduin, který pozře úplně každý pozitivní vládní krok a nedovolí ČSSD přivlastnit si ani smítko úspěchu. Ale to není obhajoba.

Přinejmenším by takovou rétoriku neměl mít dlouholetý vicepremiér. Protože mu ji ti, které chce nalákat třeba z řad voličů Pirátů, jednoduše neuvěří.

Jistě, v boji o předsednictví se Janu Hamáčkovi postavil Tomáš Petříček, který v soutěži charismatu s Hamáčkem a nakládaným hermelínem bojuje o krásné druhé místo. Sice je Petříček v některých věcech jiný než Hamáček, ale pořád je to člen té stejné vlády.

Přitom kdyby do čela sociálních demokratů přišel někdo doopravdy mimo současný hlavní proud strany, ideálně charismatická žena, jako alternativa ke trojici Babiš-Bartoš-Fiala, třeba z kdysi silného sociálnědemokratického regionu, mohly by ty sociální apely najednou zafungovat. Nebo aspoň zafungovat lépe než od Hamáčka či Petříčka.

Podobně jako John McCain kdysi našel zapadlou na Aljašce Sarah Palinovou a udělal z ní hvězdu, by mohla ČSSD aspoň začít hledat zachránkyni — nebo i zachránce — pro sebe.

No jo, mohla by, jenže ono se to nestane. Je téměř jisté, že sociální demokraty dál povede člen současné vlády této země. Připomeňte si to, až zase budete číst něco o tom, jak se podle Lidového domu dají dělat věci lépe.

Víte, jak dlouho byla za posledních sedm let ČSSD ve vládě?

Šest a půl roku.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované