Hlavní obsah

Glosa: Historky z home office. Kdo doma maká víc a kdo méně

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Váš šéf se musí smířit s nižší produktivitou, vy zase s multitaskingovým vypětím.

Reklama

Článek

Bylo by načase dávat dohromady nějaký Marshallův postepidemický plán.

Vladimír Dlouhý to schytal. Prezident Hospodářské komory si dovolil do kamery říct, co majitelé firem a manažeři už dlouho vědí. Že totiž existuje určitá skupina lidí, a asi nebude malá, kteří pojali práci z domova jako placenou dovolenou. Jinak řečeno: na home office se nepředřou, plní jen to, co jim šéf zadá – ani o chlup víc. Prokrastinují, a když jim prokrastinace připadá hloupá, tak alespoň renovují svůj byt (koukněte se na loňské tržby hobbymarketů), přijímají zásilky od kurýrů, vozí děti na rehabilitace a v pracovní době na internetu hledají kadeřníky, kteří by je načerno ostříhali, protože se to už s Valderramou na hlavě nedá vydržet.

Je to samozřejmě citlivé téma. Opravdu není legrace skloubit práci, péči o rodinu, domácnost, pracovat současně přes laptop, mobil, Zoom (čtyři videoporady denně), Twitter (protože co kdyby náhodou nějaký politik jel nepřipoutaný a ještě se tím chlubil), WhatsApp (kolegové jsou na něj zvyklí), a do toho přepínat mozek na Teams od Microsoftu (hodina matematiky, dělení dvojcifernými čísly) případně na Gorenje, Moru či Electrolux (na něčem oběd dětem uvařit musíte).

Pochopitelně, každý, kdo frmol při práci z domova zažil, si musí myslet, že se Dlouhý zbláznil. Ale zkuste se na věc podívat očima svého šéfa nebo majitele firmy, který vám dává výplatu (díky!). Žijeme v době, kdy soustředění na práci pro firmu je narušené, kdy si pracovní dobu musíte rozložit a její část věnovat osobním povinnostem. Kdybyste pracovali v kanceláři, tohle byste nedělali.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Je to oboustranná daň za covidovou éru, kterou prožíváme. Váš šéf se musí smířit s nižší produktivitou, vy zase s multitaskingovým vypětím.

Home office je ale v každém případě obrovské privilegium. Štěstí těch, kteří mohou v tomto režimu pracovat, i když se jim to na první pohled jako výhoda nezdá. Lidé, kteří musí fyzicky chodit do práce, jsou určitě více ohroženi virem: to je základní výhoda práce z domova daná jen vyvoleným.

A pak je tu skupina lidí, kterých se home office netýká. A ani práce ve firmě. Lidé, kteří už o ni přišli. Je jich čím dál víc, podle čísel z minulého týdne už růst nezaměstnanosti skutečně začal. A vzhledem k politickým debatám o kurzarbeitu to během pár týdnů bude mnohem rychlejší jízda po toboganu. Směrem vzhůru, samozřejmě.

Propad HDP srovnávají ekonomové se situací po válce. Až tak hluboko výkon hospodářství srazil koronavirus. A dívejte se na HDP nejen jako na nudné číslo, ale také jako na odpověď na anketní otázku: Mám/nemám práci.

Bylo by načase dávat dohromady nějaký Marshallův postepidemický plán. Aby „po válce“ bylo co dělat, lhostejno jestli doma, nebo ve firmě.

Reklama

Doporučované