Hlavní obsah

Glosa: Influenceři s pytlíkem na hlavě nejsou téma. Oběti covidu ano

Foto: Pixabay.com, Seznam Zprávy

Koho vlastně zajímá Jakub Gulab a Anna Šulcová?

Reklama

Článek

Na sociálních sítích plýtváme energií.

Nepřestává mě fascinovat, jaké události se v době hluboké krize dostávají do popředí. Tématem číslo jedna přeci nemá být vládní TikTok, ale počet obětí koronaviru.

Připomenu vám nejčastěji diskutovaná témata českého internetu. Tento a minulý týden se kauzou s pomyslnou jedničkou stala podivná kampaň dvojice influencerů, kteří s vládním požehnáním natočili několik videí o koronaviru.

Emoce vyvolával také pobyt premiérovy manželky v Dubaji. Krátce předtím zas zvedla lidi ze židle rvačka ve Sněmovně pod taktovkou naprosto marného poslance Lubomíra Volného.

Jedno mají tyto a jim podobné kauzy společné. Nutí nás, uživatele sociálních sítí, ke zcela zbytečnému výdeji energie. Typickým projevem je výsměch či vyjádření rozhořčení vůči aktérům afér před zraky internetových přátel. A když se přežene bouře našich emocí, potvrdíme distanc od veřejných „nepřátel“ udělením lajku u vtipné koláže od tvůrce internetových fórků s přezdívkou TMBK.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Všímám si už delší dobu, že jde o jakýsi koloběh českého Facebooku, popřípadě jiných sociálních sítí. A byť se zdá, že jde o marginálii, z dlouhodobého hlediska vidím v takovém chování masy nebezpečí.

Tahle rutina nás všech přisátých na internet je totiž smutným ukazatelem toho, že aktivita veřejnosti často končí rychlým soudem a onálepkováním událostí znaménkem plus nebo minus. Nic mezi tím.

A zatímco všichni bezděčně udržujeme tento rituál při životě, nedochází nám, že tím vlastně napomáháme prioritizovat bezvýznamné události na úkor těch důležitých. Současně se tím podílíme na zastírání skutečně podstatných věcí, což vyhovuje hybatelům dění.

Zapomeňte na influencery s igelitovým pytlíkem na hlavě. V této zemi dosud zemřelo bezmála 17 tisíc lidí kvůli koronaviru a výhledy do budoucna nejsou zrovna optimistické. Zdravotnímu personálu docházejí síly a očkovací plán se rozpadl po několika dnech. To je to podstatné. Takže koho vlastně zajímá Jakub Gulab a Anna Šulcová?

Reklama

Doporučované