Hlavní obsah

Glosa: Jak je důležité míti Melanii. A nepodceňovat ji

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Melania Trumpová je první, komu americký prezident volá po veřejném projevu a žádá o hodnocení.

Reklama

Článek

Z příběhu o chladně krásné panence bez hlubších myšlenek a postojů se najednou stala story o zákulisní hráčce, která dokáže Trumpa přesvědčit, ať nepálí mosty.

„Ona ani neví, co je celulitida,“ pronesl o své budoucí ženě v počátku jejich vztahu Donald Trump. Melania pak v rozhovoru pro list The New York Times upřesňovala: „V tu chvíli v rozhlasovém interview to byla zábava, ale pak přepsané to vypadalo, že neumím anglicky a nevím, co to je. To samozřejmě vím. On chtěl jen říct, že se s ní nepotýkám.“

Drobná a spíše zábavná historka ilustruje dobře roli končící první dámy Spojených států. A to hned ve dvou směrech.

Za prvé, proč nerada mluví veřejně a s médii. Článek v Timesech, když už novináři nenašli nic jiného, si alespoň dělal legraci z její výslovnosti a z toho, že z každé hlubší otázky uhnula a po rozhovoru zůstalo „milé prázdno“. Vystavena neustálému hodnocení, zda je jen „hloupoučká kráska, co klofla miliardáře“, se tak zabarikádovala za tím, co jako modelka uměla nejlépe. Za neproniknutelným tvrdým výrazem.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Za druhé, že už tehdy rozuměla muži, kterého si v roce 2005 vzala. Po více než dvaceti letech vztahu zná jeho myšlenkové pochody a umí jej doplnit. Přes všechny spekulace a zprávy, jak Melania počítá minuty do rozvodu, je právě ona tou první, komu americký prezident volá po veřejném projevu a ptá se na hodnocení. Věří jí. Jako málokomu. Ona ho umí podpořit i usměrnit. A nenápadně projevit i vlastní názor veřejně. To, když například vetkne do projevu byť letmou zmínku o tom, jak soucítí s pozůstalými po obětech covidu. Nebo požádá veřejnost, aby se chránila, byť její manžel tvrdí, že je to „jen chřipečka“. Sám ostatně později rétoriku zmírnil.

Členové Trumpova týmu z minulé volby o ní mluví jako o člověku se skvělým politickým instinktem, jehož rady Donald Trump na 95 procent poslechne. Takže není divu, že dnes, kdy se Trump brání jako divý uznat porážku, je mezi prvními, o kom se spekuluje, že jej přesvědčuje, ať ustoupí. Ať nespálí mosty k tomu, že by příště mohl buď podporovat budoucího prezidenta, nebo dokonce kandidovat sám.

Dost úctyhodné změnit narativ o krásné panence, která je jen mlčícím a chladně dokonalým doplňkem po boku mocného muže, na ten o zákulisním hybateli dění. Melanii Trumpovou není radno podceňovat.

Reklama

Doporučované