Hlavní obsah

Glosa Jana Pirka: Lidé, kteří pečují o své zdraví, jsou u nás diskriminováni

Glosa profesora Jana Pirka: Proč je načase zrušit vyhlášku o hrazených službách z dob totality.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Významný český kardiochirurg, přednosta Kardiocentra IKEMu, se ve své glose zamýšlí nad vyhláškou z roku 1972, podle níž si nesmíme v nemocnicích připlatit třeba za lepší materiál.

Článek

Profesor Jan Pirk se tentokrát ve své glose věnuje zákonu č. 48 z roku 1972, který říká doslova – pojištěnec má právo na poskytnutí hrazených služeb v rozsahu a za podmínek stanovených tímto zákonem, přičemž poskytovatel nesmí za tyto hrazené služby přijmout od pojištěnce žádnou úhradu.

A moudré hlavy si to podle Pirka vysvětlily tak, že si nemůžeme připlatit například na kvalitnější oční čočku, abychom nemuseli nosit brýle, ale že v případě, že chceme ze svých peněz připlatit na tuto čočku, musíme zaplatit nejen celou čočku, ale celý výkon a pobyt v nemocnici ze svého.

„Je zajímavé, že si můžeme připlatit na jednolůžkový pokoj, a některé nemocnice si vybírají peníze za to, že si vybereme operatéra. Přestože obě tyto věci jsou rovněž hrazeny ze všeobecného zdravotního pojištění,“ podotýká Jan Pirk.

Ten považuje vysvětlení tohoto paragrafu za diskriminaci lidí, již si ze svého chtějí připlatit na lepší materiál, u kterých je péče o zdraví na předních místech jejich hodnotového žebříčku. „Někdo si třeba koupí drahé auto a někdo si zase radši koupí levnější auto a přidá to na svoje zdraví. A v tom mu nemáme bránit. Myslím, že je nejvyšší čas tento pozůstatek totalitního režimu změnit,“ uzavírá Pirk.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře běží na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Záhady Josefa Klímy (celý pořad): Záhadná smrt otce Dermacolu. Advokátka, která se vydala na dráhu zločinu. A glosy Jana Pirka a Alexandra Mitrofanova.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované