Hlavní obsah

Glosa: Letos držte palce Robertovi

Foto: Seznam Zprávy

Zdá se, že ve třídě – pardon, ve vládě – není oblíbený a několikrát veřejně zmíněný odpor k mikromanagementu mu v kolektivu také nepomohl.

Reklama

Článek

Děti potřebují chodit do školy. Ministr Robert Plaga by měl pro jejich zájmy udělat víc.

Z hlediska bilancování, předsevzetí a nových plánů je pro mnoho lidí první zářijový den důležitější než Nový rok. Částečně je to asi železná košile, kterou jsme oblékli už v dětství. „Pravou, Štěpánku, pravou,“ říká se dětem a mladým lidem v narážce na populární film. Ačkoli je věta už dost otřepaná, většině lidí připomene úzkostlivou podporu, které se jim od blízkých dostávalo.

Jenže letos na Štěpánka musíte zapomenout. Je jedno, jak se jmenuje vaše dítě, letos fanděte Robertovi. Prvního září 2021 bychom měli držet palce Robertu Plagovi, ministrovi školství ve vládě Andreje Babiše.

Plaga – zejména pokud zůstane ministrem i v měsících po volbách – bude podporu potřebovat, aby jako loni nenechal, jak sám říká, proti své vůli zavřené školy rekordně dlouho. Ministr se v červnu, když další vlna pandemie odezněla, nechal slyšet, že školy měly být otevřené, zavřít prý měly továrny. On to na vládě podle svých slov prosazoval, ale neuspěl.

Takže nezbývá než poslat Plagovi vnitřní sílu, aby byl tentokrát v intelektuálním a mocenském souboji na poli kabinetu úspěšnější.

Napjaté vztahy s Romanem Prymulou, které mu komplikovaly život, jsou už irelevantní. Se současným ministrem Adamem Vojtěchem Plaga zatím vychází dobře. Zatím. Vojtěch má nyní nasazený oblek anticovidového superhrdiny prosazujícího odpovědnost a očkování, všichni si ale pamatujeme, že si tento pláštík, když je třeba, umí hodně rychle strhnout.

Co udělá Plaga, když se situace v Česku zase vymkne kontrole? Nechá se opět přesvědčit, že školy jsou semeništěm viru, i když už nyní sám říká, že data tuhle dřívější hypotézu nepotvrdila?

Plagu jednoduše nečeká snadný školní rok. Zdá se, že ve třídě – pardon, ve vládě – není moc oblíbený a několikrát veřejně zmíněný odpor k mikromanagementu mu v kolektivu také nepomohl. Děti ale školu nutně potřebují, a tak držme ministrovi podle původu pěsti nebo palce: pravou, Roberte, pravou!

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované