Hlavní obsah

Glosa: Je Česko zemí, kde chceme žít?

Foto: Seznam Zprávy

Tady startujeme všichni ze stejné čáry. Tak se ukažme.

Reklama

Článek

Neplánovaným a nechtěným, zato však o to přesnějším testem našich schopností je očkování.

Není moc příležitostí, kdy se země může dozvědět, jak na tom je. Ve většině žebříčků a statistik se porovnává neporovnatelné. Jsme různě obtíženi handicapy historie, polohy i národní povahy a víme jistě jen to, že bychom se mohli mít líp, ale taky mnohem, mnohem hůř.

Někdy se dojímáme svou šikovností a dobrotou, to když umíme sestrojit ventilátor na koleně nebo šijeme po večerech roušky. Jindy se nenávidíme a nadáváme si, to když se nahrneme do vlaků do Chorvatska nebo stojíme ve frontě v Hornbachu.

A přece se teď něco o sobě dozvíme.

Neplánovaným a nechtěným, zato však o to přesnějším testem našich schopností je očkování. V tomhle závodě vybíhali všichni z jedné startovní čáry. Máme tu test, ve kterém se takzvaně nic neokecá. Nepomůže hra s čísly, změna metodiky ani přimhouření oka. Cíl je až surově jednoduchý: naočkovat co nejrychleji co největší počet lidí.

Dnešní debaty jsou zbytečné. Ano, můžeme se donekonečna přít o to, jestli máme mít očkovací centra či zda je nějaký web dobře, anebo špatně naprogramovaný. Můžeme rozdat třeba deset Řádů bílého lva, či naopak napsat stovky zdrcujících komentářů.

Na konci bude ta jediná důležitá informace: kolik máme naočkovaných lidí a jak si vedeme ve srovnání s ostatními.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Pandemie nás naučila měnit plány, nevěřit ničemu a pochybovat o všem. Politici toho využili a naučili se ohýbat všechno, včetně tvrdých dat. Jenže to teď v koncovce nepůjde.

Na druhou stranu, vláda má šanci na reparát. Psychologové vědí, že události se do naší paměti zapisují podle pravidla, kterému se říká anglicky „peak-end rule“. Jinými slovy, důležité jsou jen dvě věci: nejsilnější zážitek a to, jak událost skončí.

Jak skončí očkovací maraton pro Česko? Do závodu jsme nevyrazili úplně dobře: podle dosavadních čísel jsme spíše ve druhé půlce pelotonu. Na druhou stranu jsme ale zemí, která vždycky, byť mnohdy jen verbálně, měla ambice být v té vyspělejší části Evropy. A někdy se nám to daří.

Zapomeňme na politiku. Tohle přesahuje hádky v Parlamentu i boje o hlasy v jednom volebním období. Hraje se o hodně: o tisíce lidských životů. A jako bonus dostaneme jednoznačnou odpověď na otázku, která mnohé z nás často trápí. Je Česko zemí, kde je dobré žít?

Reklama

Doporučované