Hlavní obsah

Glosa: Je tu ještě někdo, kdo nepředbíhal na očkování?

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Z twitterového účtu AB

Odvolání a rezignace za předbíhání ve frontách na očkování se vrší.

Reklama

Za uvažováním „berme, dokud je čas“, stojí i shora nastolený chaos.

Článek

Stalo se to v říjnu 2019. Tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) předbíhal ve frontě na poslední rozloučení s Karlem Gottem, k čemuž využil svůj statut VIP se služební limuzínou.

Premiér Babiš reagoval, že je to nepřijatelné a „ministrovi to vysvětlím, že takhle se chovat nemůže“. Pan Kremlík se kál: „Moc jsem si přál vyjádřit Karlu Gottovi úctu. Jeho písničky jsem poslouchal od dětství a mám je hrozně rád. Uznávám ale, že předběhnout čekající lidi kvůli nabitému programu bylo nevhodné a omlouvám se za to.“

Předbíhání ve frontách na očkování, kterého jsme v lednu 2021 svědky, se tomu v lecčems podobá. Jakkoli jde o předbíhání pořadníkové, virtuální. Že by nějaká VIP fyzicky obešla frontu čekajících seniorů 80+, není známo a naštěstí se to asi nestalo.

Oba typy předbíhání ale mají společné „dobré úmysly“. Ti, kdo se nechali naočkovat dřív, než na ně měla přijít řada, a o kterých se ví, o nich mluví: Vakcína nesměla zůstat nevypotřebována, chtěl/a jsem chránit sebe a jiné, bylo to důležité pro mou práci, a tak dále. Snad pokaždé by se našel zlomek nějaké polehčující okolnosti.

Zároveň to stejně jako u Kremlíka působí - pokud dostala injekci VIP - jako ryzí papalášství. Přístup k vysoce nedostatkové vakcíně se má řídit pravidly, která platí pro všechny stejně, alespoň tak jsme si to vykládali.

Podle tohoto vzorce se čtou zprávy o přednostním očkování ve Státním zdravotním ústavu, přednostním očkování náměstkyně ministra zdravotnictví a jejího manžela, přednostním očkování v českokrumlovské nemocnici jako přinejmenším morálně nepřípustné. Běžnou odpovědí se stala rezignace nebo odvolání.

U ředitele VZP Zdeňka Kabátka, zatím posledního ze známých hříšníků, který „normálně přišel do očkovacího centra a nechal se naočkovat“, se ještě uvidí.

Společná polehčující okolnost nicméně zní: za stavu, kdy se státní očkovací strategie kutila na poslední chvíli o Vánocích, kdy nebylo naprosto jasné, jak bude systém fungovat a kdy do země dorážely první mrazáky s prvními platy očkovacích látek a kdy situace byla nadmíru nepřehledná, může být vina předbíhajících o něco menší, než se na první pohled zdá.

Postoj „berme, dokud je čas“, byl shora nastoleným chaosem ne omluvitelný, ale o něco vysvětlitelnější.

To vina Vladimíra Kremlíka se zdála křišťálově jasná. A ve funkci se tehdy udržel.

Reklama

Související témata:

Doporučované