Hlavní obsah

Glosa Jiřího Přibáně: Jsme posedlí pravdou, ale na Hradě máme člověka, který lže

Záhady Josefa Klímy z 26. 9. 2019: Jsme posedlí pravdou, ale na Hradě máme člověka, který lže, glosuje Jiří Přibáň.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociolog Jiří Přibáň se ve své glose zamýšlí nad pojmem pravda a jeho vztahem k umění, politice a k celé společnosti.

Článek

Pravda je omamná květina, slabé nezabije a silné nezahojí, jak zpíval jeden z nejznámějších českých písničkářů Vladimír Merta. „Tuto píseň mám moc rád, protože ona je nejen hluboká, ale zároveň ukazuje, že pravda není jen slovo, ale současně i nějaké svědectví, nějaká výpověď. My Češi jsme trošku pravdou posedlí, máme ji dokonce na prezidentské standartě. Což je paradoxní, když na tom místě sedí člověk, který lže, jako když tiskne,“ říká úvodem sociolog a profesor na Cardiff School of Law and Politics Jiří Přibáň.

Sám se nedávno zúčastnil konference Za pravdu, která se konala v Praze. Bavili se tam o tom, jaký je vztah pravdy k umění, k politice, ke společnosti. Přibáň má za to, že když od politiků už nemůžeme požadovat spravedlnost, měli bychom od nich chtít aspoň správnost, protože pravda je pro ně možná příliš. „Ale aby se chovali správně, to bychom po nich měli chtít,“ je přesvědčen Přibáň.

Od umělců bychom měli chtít, aby své umění tvořili vždy opravdově, aby jejich umění nebylo kašírované, dělané jen pro zisk nebo slávu, ale aby v něm bylo aspoň zrnko opravdovosti. „A od nás samých bychom asi měli chtít, aby naše životy a vše, co děláme, bylo nějakou stopou pravdy. Život v pravdě má mnoho různých rovin a týkají se svobodné společnosti stejně jako života v nesvobodě, který může být mnohem pravdivější,“ míní Přibáň.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Glosa je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované