Hlavní obsah

Glosa: Kámen na cestě z pandemie. Všichni chtějí, ale „nejde to“

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Všichni kývají, že chápou, ale zatím to dopadlo jako vždycky.

Reklama

Dlouhé měsíce volají experti i média po tom, aby se rozjel masivní systém vyhledávání mutací nového koronaviru. Všichni jsou pro - a pořád nefunguje.

Článek

Poté, co letos Česko zakusilo s agresivnější mutací koronaviru, by se mohlo zdát, že budeme mít nejvlastnější zájem varianty koronaviru sami zkoumat a zjišťovat, zvlášť když na to máme laboratoře a lidi, kteří to dovedou.

Opak je ale pravdou. Koordinovaný státní systém pro hledání se stále nerozjel, i když kladné stanovisko vyjádřila dokonce už i vláda. Biochemik Jan Konvalinka v médiích neúnavně opakuje, že je to otázka nejen zdraví, ale i národní bezpečnosti: „Pokud nebudeme kontrolovat výskyt mutací koronaviru, stane se z nás nebezpečný, nedůvěryhodný soused, se všemi důsledky pro cestování, zahraniční obchod a tak dále.“

Všichni - včetně lidí na ministerstvu - podle něj chtějí, kývají, že chápou, ale „nejde to“, nikdo jakoby neměl poslední slovo.

A že času na rozmyšlenou nebylo málo. Například Seznam Zprávy informovaly o české rezignaci na hledání nových forem viru už v prosinci. Konfrontovaly s dotazy tehdejšího ministra Jana Blatného, ale ten ve stávájícím nastavení „neviděl problém“. Ale od té doby už uplynul bezmála půlrok…

Půlrok, během kterého začali vědci na vlastní pěst se zkoumáním mutací pomáhat a za stát díru v systému lepit.

Sekvenování navíc není jediný zamrzlý problém, který v souvislosti s covidem řešíme. Podobné rysy má i očkování u praktických lékařů. Ti připravili podmínky, domluvili se s pacienty, ale ve většině krajů se na ně jim určená a velmi nedostatková vakcína AstraZeneca nedostala. Mnozí nevydrželi a projekt očkování ve své ordinaci odpískali.

Podobně jako u vědců v laboratořích tak stát zbytečně kvůli laxnosti či nepochopitelné zatuhlosti zmařil iniciativu a potenciál lidí, kteří chtěli být aktivní. A to je v případě boje v pandemií jen ta nejmenší ztráta.

Podle posledních vyjádření současného ministra zdravotnictví Petra Arenbergera by oba problémy měly být snad konečně vyřešeny v dohledné době. Praktikům by distributor měl začít přímo do ordinací zavážet vakcíny Moderna. Systém odhalování nových mutací je podle slov ministra zajištěn a zaplacen tak, aby se mohlo prozkoumat 8000 vzorků měsíčně. V neděli slíbil, že to bude „příští týden“. Tak snad tím skutečně myslel týden, který právě žijeme a ne jakýkoli z příštích týdnů podle vzoru z hospodské cedule „Dnes čepujeme za peníze, zítra zadarmo“.

Reklama

Související témata:

Doporučované