Hlavní obsah

Glosa: Kdyby voyeuři neřídili, za co by dostali pokutu?

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Shutterstock/Piyawat Nandeenopparit

Paragraf „je to neslušné“ neexistuje.

Reklama

Tragická nehoda v pražské Strakonické „ulici“, což je automobilová stoka mezi Barrandovským mostem a obří křižovatkou na soutoku Vltavy s Berounkou, vzbudila pozornost neobvyklou okolností.

Článek

Policie oznámila, že dala tisícovou pokutu čtyřem řidičům, kteří si za jízdy natáčeli místo neštěstí.

Že to bylo zavrženíhodné, podtrhla vyjádřením: „Je nám líto dalších zmařených lidských životů na silnici! Líto nám ale není řidičů, kteří si nehodu natáčeli na telefony.“ A také tím, že zveřejnila záběry, které amatérské kameramany zachycují.

Maximální pokuta byla namístě. Řidič nesmí „při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení“. Což je bohužel pustá teorie. Telefonování nebo ještě nebezpečnější zacházení s mobilem za jízdy (viděl jsem i o volant opřený tablet) je běžný silniční jev bez ohledu na paragrafy, tresty a osvětové kampaně, že se to nemá.

V tomto případě ale pokuty padly vlastně za něco jiného, než se píše v zákoně. Tím nejhorším, zdá se, nebylo, že dotyční uchopili záznamové zařízení a v pomalu jedoucí koloně se nevěnovali řízení. Nejen policisty, kteří u nehody zasahovali, pobouřila neslušnost, obscénnost jejich počínání. Chcete-li: voyeurství, hyenismus.

To ale nespadlo z nebe. „Kultura zaznamenávání“ a hlavně zaznamenávání speciálních situací a zážitků je už natolik rozšířená a samozřejmá, že se mění na automatismus. Vidím, jsem svědkem něčeho interesantního, bafnu mobil a točím. Mám to! O tom, že se takové aktivity dají i inscenovat a jejich digitální projekcí se lze živit, netřeba ani mluvit.

Což samozřejmě není myšleno jako „polehčující okolnost“. Je jasné, že fotit a sdílet třeba meteorologické úkazy nebo obědy není nic proti ničemu, ba někdy dokonce naopak. Jen si umím představit, že pod dojmem tohoto prostředí někomu přijde o něco víc přirozené a o něco méně neslušné natáčet si i zásah u havárie. A pak zařadit čtyřku, pětku a frčet dál.

Na tohle žádný paragraf o „neslušnosti“ nemáme, alespoň o něm nevím. V Německu už ho mají. U nás by voyeurům stačilo předpisově o kus dál zastavit, vystoupit z auta, natočit si to z pankejtu a nepřekážet záchranářům. Žádnou pokutu za nevěnování se řízení by dostat nemohli a záběr by měli. Ti nejotrlejší možná i selfíčko. Kliky a pohoršení na sítích by mohly jen pršet.

Nějaké zásadní resumé tahle poznámka nemá – je to jen malá zpráva o odvrácené straně našeho obcování s technologií.

Reklama

Související témata:

Doporučované