Hlavní obsah

Glosa: Když si zvolíme do funkcí hlupáky, nečekejme myšlenku

Glosa Daniela Kroupy: Když voliči zvolí do vysokých funkcí hlupáky, nečekejte žádnou myšlenku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vysokoškolský učitel a filozof Daniel Kroupa rozvíjí myšlenku, kdo má v rukou restart ekonomiky. Zda politici se svými frázemi, nebo my sami.

Článek

Když voliči zvolí do vysokých funkcí hlupáky, nečekejte žádnou myšlenku. Budou omílat jenom různé fráze, které jsou čím dál prázdnější.

Nyní vládní politici hovoří o tom, že nastartují ekonomiku. Inu, vláda žádné tlačítko, kterým by to mohla udělat, nemá. Může pomoci zejména malým a středním firmám ulevit od potíží, do kterých se dostaly v důsledku vládních zákazů. Ale kam půjdou ty velké peníze, můžete jenom hádat.

Vláda má přitom jen malé páky, jak s hospodářskou činností pohnout. Ti, kdo však mají v ruce daleko větší nástroje, jsou spotřebitelé. Protože to, co roztočí kola našeho hospodářství, je spotřeba. Jeden můj přítel to shrnul docela lapidárně – kdo v této situaci bude žít jenom o chlebu a vodě, poškozuje hospodářství.

Zkrátka a dobře, až budete mít možnost, jděte do hospůdky, jděte do malého obchodu, kupujte zboží od malých českých firem. Pomůžete tím sobě i druhým.

Celou glosu Daniela Kroupy si může pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované