Hlavní obsah

Glosa: Královna překvapila. V krizi ukázala, že není jen stroj

Adam Junek
Bývalý novinář. Vedoucí oddělení PR a komunikace Středočeského kraje
Foto: royal.uk

Moje rodina a já naprosto podporujeme touhu Harryho a Meghan vybudovat si nový život jakožto mladá rodina, stojí v královnině prohlášení.

Reklama

Prohlášení k dohodě s vnukem Harrym a jeho ženou Meghan je nebývale osobní na britskou vládkyni.

Článek

Když předloni slavila v Royal Albert Hall své 92. narozeniny královna Alžběta II. obřím koncertem, měl princ Harry projev plný emocí překypující láskou a obdivem k babičce. Ani v dojemné chvíli se na ni ale neobracel jinak než na královnu. I jeho otec princ Charles, který měl závěrečnou řeč, ji nezahájil jinak než oslovením „Vaše veličenstvo“. A pak s drobnou pomlkou, vědom si té výjimečnosti, dodal „mamko“.

Tahle rodina zkrátka familiernosti na veřejnosti neprovozuje.

I proto je aktuální prohlášení královny, které vydala po „krizovém summitu“ s princi Williamem, Charlesem a Harrym, neobvyklé. O vévodském páru ze Sussexu, který se rozhodl dát „výpověď“ z nejužší královské rodiny, v něm mluví jako o Harrym a Meghan.

Několikrát v dokumentu, který královský palác zveřejnil, také používá obrat „moje rodina“. A dodává, že chápe, že její vnuk chce jít se „svou rodinou“ vlastní cestou.

Přitom veškerá komunikace paláce je v zásadě vždy obalena v oficialitách a titulech, které její členové nosí. „Královna a královská rodina jsou potěšeni zprávou, že Její královská výsost vévodkyně ze Sussexu porodila syna…,“ znělo například oficiální oznámení o tom, že se Alžběta II. stala již osminásobnou prababičkou.

Vysvětlení tak nebývale osobního prohlášení britské panovnice je dvojí.

Jednak tím naznačuje, že skutečně přijala záměr svého nejoblíbenějšího vnuka postavit se na vlastní nohy. Že jej a jeho ženu přestává vnímat jako plnohodnotné zaměstnance „své firmy“.

Zároveň v krizi, kterou nezpůsobila, dává najevo, že rodina je pro ni důležitá. Že není jen stroj na udržení monarchie a tradic. že jako chápavá babička samozřejmě vyjde vnukovi vstříc, byť styl, kterým se rozhodl oznámit své záměry, absolutně neodpovídá královským zvyklostem.

Jestli jí kdy Britové vyčítali, že nedokázala dostatečně lidsky reagovat po tragické smrti princezny Diany, pak tentokrát jejich srdce jistě vyhraje.

Reklama

Doporučované