Hlavní obsah

Glosa: Langoše a svařáky? Začíná to pod nosem

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

K politickým vůdcům hnutí nosálů nepochybně patří poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Reklama

Článek

Jsou i lidé, kteří si roušky vystrašeně nasazují pod nos ve chvíli, kdy mají upřímný strach z nákazy.

Nosálové, tedy všichni lidé, kteří z různých důvodů nosí roušky a respirátory pod nosem, by měli zpozornět. Dnes totiž slavíme smutné dvouměsíční výročí od poslední hlasité veřejné kritiky tohoto zakrývání dýchacích cest jen tak napůl.

Jsou to dva měsíce, co premiér Andrej Babiš, po prohře ve druhém kole senátních voleb, raději hledal jiné téma, ke kterému by se vyjádřil. A pustil se do toho, že nošení roušek pod nosem nemá žádný efekt a je to zbytečné. Což mimochodem potvrzují i odborníci, studie a zdravý rozum.

Od té doby se zavedla řada daleko sofistikovanější opatření, jako je jeden zákazník na patnáct metrů čtverečních, nošení roušek všude tam, kde nelze dodržovat dvoumetrový odstup, anebo aktuální zákaz pití svařáků na veřejnosti. Přitom v tom nejobyčejnějším nařízení stále řada lidí pokulhává – církevní představitelé, politici, učitelé a mnoho dalších.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

A pod nosem se nenosí jen roušky, ale i respirátory. A jsou i lidé, kteří si roušky vystrašeně nasazují pod nos ve chvíli, kdy mají upřímný strach z nákazy, tak moc to máme vypálené do podvědomí, že rouška pod nosem stačí.

Nosálové se hrdě vystavují i před kamery. Přitom je to od začátku jen způsob, jak vyhovět předpisům, a přitom je, úplně všem na očích, obcházet.

Jaká morálka pak asi musí panovat u obchodníků, kteří mají vypočítávat počty zákazníků na metry čtvereční, nebo u hospodských, kteří mají využívat jen polovinu kapacity? Zkontrolovat něco takového přitom vyžaduje daleko více námahy než očividný fakt, že někdo má roušku pod nosem.

Počítat košíky, zavírat hospody, zakazovat langoše, svařáky nebo trhy můžeme donekonečna, pokud u toho ve skutečnosti budeme okatě obcházet i ta nejzákladnější a nejjednodušší pravidla, jak zvládnout pandemii. To na sebe potom může vláda klidně vrstvit další a další komplikovaná opatření a k ničemu to nebude.

Reklama

Doporučované