Hlavní obsah

Glosa: Lež jako program prezidenta Zemana

Glosa Jiřího Přibáně: Lež jako program prezidenta Zemana.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český právník a sociolog Jiří Přibáň se ve své glose zamýšlí, jak se bránit proti lžím, které šíří prezident republiky.

Článek

Letos uplynulo čtvrtstoletí od publikování eseje Prafašismus od slavného italského spisovatele a filozofa Umberta Eca. Eco v něm mimo jiné říká, že prafašismus je vlastně taková kulturní nálada ve společnosti, kdy se daří konspiračním teoriím a kdy lež je povýšena na hlavní propagandistický nástroj.

Znovu jsem si to uvědomil, když Donald Trump odmítl rezignovat a šířil mnoho lží okolo sebe, nicméně se ukázalo, že proti nim mají demokracie důležitý nástroj. Trpělivost, se kterou ukazují na tyto lži, a potom volby, ve kterých mohou tyto lži odmítnout.

V Americe se to podařilo, českou společnost to čeká v příštích letech. Prezident země, který lže neméně jako Donald Trump a sám sebe označuje za malého Trumpa, tak i jeho politika je vlastně politikou takového prafašismu. Kdy se povyšuje nad slabé, kdy ze lži si udělal hlavní program a z výsměchu opozici hlavní politickou činnost.

Je to na nás, můžeme tuto politiku odmítnout, stejně jako Američané. Vyžaduje to nejen trpělivost, vyžaduje to bdělost, ochranu veřejných médií, jako je Česká televize, a vyžaduje to i pracovitost každého z nás.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované