Hlavní obsah

Glosa: Lidstvo dokáže spojit jedině strach z epidemie a boj o holý život

Glosa Daniela Kroupy: Lidstvo dokáže spojit jedině strach o holý život.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Daniel Kroupa se ve své glose zamýšlí, že s problémy jako jsou globální oteplování nebo epidemie, které se mohou rozvinout až v pandemie, si lidstvo dokáže poradit jedině jako jeden celek. Jsou to totiž chvíle, kdy jde o všechno.

Článek

Tolik bychom si přáli žít v mírovém světě, ale není tomu tak. Podobně jako ve 20. století, i ve století 21. je svět rozervaný různými válkami, konflikty, nenávistmi, napětími. Na jedné straně stojí země, které hájí svobodu a vytvořily po tisíciletí systém liberální demokracie, která jediná dokáže svobodu obhájit.

Na druhé straně stojí různí autoritáři, despotové, totalitáři, kteří proti liberální demokracii bojují. Konflikt se rozvíjí a poprvé v dějinách ti nepřátelé si osvojili západní technologie a získávají prostředky, kterými mohou své zájmy proti svobodě prosadit. Žijeme v konfliktu.

Ale zároveň by tento konflikt neměl zabránit tomu, abychom viděli, že se blíží určitá nebezpečí, určité hrozby, se kterými si nedokáže poradit ani jedna z nesvářených stran. Je to globální oteplování, jsou to epidemie, které se mohou rozvinout až v pandemie.

S těmito problémy se dokáže vypořádat lidstvo jako jeden celek. Jde z nich hrůza. Možná, že ten strach, který v nás tyto hrozby probouzejí, v nás vyburcuje také vědomí, že jsme všichni lidé a měli bychom být schopni se spojit alespoň ve chvílích, kdy jde o všechno.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:55.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované