Hlavní obsah

Glosa: Máme pro vás překvapení, volá vláda. Schválně, jestli si všimnete

Foto: Seznam Zprávy

Ministři dlouhé minuty na tiskové konferenci vypráví, jak strašně pomáhají kolabujícím podnikatelům. Pak teprve na půl úst řeknou, že se v Česku už vyskytla britská mutace čínského viru.

Reklama

Článek

Veřejnost je uondaná koronavirovými opatřeními, stěžuje si premiér. K té únavě dost přispívá způsob, jakým se o nich dozvídá.

Jestli nejste milovníkem oslav, tak následující scénka je pro vás noční můrou. Znaveni celodenní prací se vlečete zešeřelou ulicí k potemnělému domu či bytu. Jediná myšlenka, kterou máte, je touha upadnout na kanape, hodit si nohy nahoru a zavřít oči. A co možná nejvíce vypnout. Otevřete dveře a najednou zpoza nábytku vyskakují známí a přátelé s výkřikem: Překvapení! Když jste dostatečně ostentativně protivní, příště to už neudělají.

Podobně nešťastně zavádí vláda některá opatření proti šíření epidemie koronaviru. Jen s tím, že na rozdíl od rozjuchaných lidí s párty čepičkami je nepoučitelná a zkouší to zas a znovu.

Už tak dost opatřeními ubité a unavené občany mučí několikerými zasedáními vlády za týden, kdy na jednom se shodne, že na dalším asi něco zavede. Takže: Zůstaň ve střehu, občane. Dobře víš, že umíme zavádět uzávěru ekonomiky ve dvě ráno s platností od šesti. Vzpomeňte na 14. březen loňského roku.

A pak ještě dělá tu vychytávku s překvapeními. Ministři i hodinu na tiskové konferenci vypráví, jak strašně pomáhají kolabujícím podnikatelům. Pak na půl úst řeknou, že se v Česku už vyskytla britská mutace čínského viru. A na závěr přidají pro ty nejvytrvalejší, že teda zavádí nějaké to nové opatření. Vyčerpaní občané si oddechnou, že zas tak moc se nezměnilo.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Ale pozor! Právě v tuto chvíli se začíná kabinet Andreje Babiše teprve schovávat za křeslo a chystá se vyrazit s pokřikem: Překvapení! Zjistíte to většinou z detailního dokumentu, jaká pravidla nově platí. Minulý týden to udělali hned dvakrát. Těsně po tiskové konferenci – nekonečně dlouhé jako vždy – se ukázalo, že přišla nová omezení pro trhy a tržnice, v kterých se navíc sotva dá vyznat. A až druhý den se nejdřív novináři dopátrali, že také je nově zakázáno cizincům vstupovat do země, pokud to není nezbytné. Pak to tedy dalo na sítě i Ministerstvo zahraničí – asi pět hodin před tím, než opatření začalo platit.

Nejde přitom o ojedinělý úlet – zrovna tentokrát jsme zapomněli. Stejná situace byla například v jarním lockdownu, když na jednom zasedání zakázali ministři shromažďování více než dvou lidí. Dva dny o tom neřekli ani slovo. Novináři na to přišli, a tak najednou vyběhla tisková zpráva.

Tohle vážně není zábavná hra. Když tedy premiér sklesle nebo naštvaně říká, že lidé jsou unavení z opatření a nechce se jim je dodržovat, pak je třeba říct i to B. Jsou unavení z toho, že se nemohou spolehnout, že se jim informace o nich dostane včas a přehledně a že na ně nevybafne nějaké to překvapení.

Reklama

Doporučované