Hlavní obsah

Glosa: Minář to dokázal, opozice se spojila. Proti němu

Foto: Seznam Zprávy

Euforii z Letné vystřídala frustrace. U Mináře i u demonstrantů.

Reklama

Článek

Opozice se spojila. Nikoli však v předvolební koalici, ale proti ohlášenému vstupu exšéfa spolku Milionu chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře do politiky.

Zástupci opozičních stran v nebývalé jednotě tvrdí, že Minář přispěje k roztříštění voličské scény. A že je pokrytec, když pod hlavičkou apolitického hnutí tvrdil, že chce opozici naopak sjednotit.

V něčem mají pravdu. Samozřejmě hrozí, že Minářova strana rozloží šance na spojenou opoziční frontu, sama přitom významně neuspěje a jenom ubere pár potřebných procent ostatním. Také Andrej Babiš se může radovat. Minář jako občanský aktivista s davem za zády byl obtížně řešitelný problém. Minář jako politik bude volební soupeř jako každý jiný. A s těmi si Babiš umí poradit lépe.

Jestli tohle Minář nevidí, je buď mimořádně naivní, nebo mu náhlá popularita moc stoupla do hlavy. Jenže se mu vlastně jen těžko můžeme divit. Dokázal na Letné dát dohromady sílu, na jakou se opoziční strany nezmohly. Statisíce lidí naštvaných na Andreje Babiše a jeho vládu. A také étos, že změna a spojení sil jsou možné. A tuhle sílu Minář dlouhodobě a zdarma nabízel právě opozici.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

A jak ji opozice využila? Nijak zvlášť. Od první demonstrace na Letné uplynul více než rok a z pohledu voliče žádné výrazné spojení opozice nenastalo. Ano, v zákulisí se čile vyjednává o koalicích mezi Starosty a Piráty nebo mezi ODS a lidovci. Jenže tam volič nevidí a všechno je navíc stále nejisté.

V krajských volbách si strany nechávají otevřená zadní vrátka a testují různé koalice. Jasný pakt zatím chybí. A to nás ještě čekají povolební vyjednávání na jednotlivých hejtmanstvích, kde mohou jít stranické ideály prosazované z pražské centrály stranou.

Euforii z Letné vystřídala frustrace. U Mináře i u demonstrantů. Část z nich si před krajskými volbami zase hodí korunou, které ze zvažovaných stran to dát, a budou se modlit, aby jejich hlas nepropadl. Část možná volit nepůjde. A k tomu Minář založí další stranu. To opravdu nevypadá jako dobře využitá příležitost.

Opozice by si navíc měla uvědomit jednu věc. Buď se můžete tvářit, že jste samostatná a relevantní politická síla, která bude hrází proti silnému Babišovi. Nebo si můžete na internetu stěžovat, že vám politický zelenáč sebere dvě procenta, která vás dělí od vstupu do Parlamentu. Obojímu najednou může volič věřit jen těžko.

Anketa

Bude Mikuláš Minář zvolen poslancem v parlamentních volbách 2021?
Ano.
24,6 %
Ne (ať už bude, nebo nebude kandidovat).
75,4 %
Celkem hlasovalo 9625 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované