Hlavní obsah

Glosa: Na dně a bez peněz. Nový covidový zážitek

Foto: Profimedia.cz

Epidemie ustupuje, nastupuje potřeba pomoci těm, kteří dostali ekonomické rány.

Reklama

Článek

V posledních dnech se bohužel objevují stále závažnější příklady, jak tvrdé ekonomické rány pandemie uštědřila některým lidem.

Část republiky dnes řeší, kde a jak stráví svou letošní dovolenou a jestli se podaří sladit cestu k moři s druhou dávkou očkování. Jenže na druhé straně roste počet lidí, kteří se často poprvé v životě dostali do těžkých finančních potíží a nemohou si například dovolit poslat děti na letní tábor. Protože ty tři nebo čtyři tisíce korun prostě nejsou schopni sehnat či našetřit. Nejde jen o dětské zklamání, ale i o to, že rodiče ztratí týden či dva, které by mohli naplno věnovat hledání práce.

Může jít o samoživitele, může jít o lidi, kteří z různých důvodů pracovali jen na částečný úvazek, a když se jejich zaměstnavatelé dostali do potíží, tak je propustili. Nebo může jít o zcela běžné rodiny, které měly tu smůlu, že jejich obor zásadně zasáhla pandemie.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Armáda spásy upozorňuje, že většina jejích klientů má i kvůli pandemii problémy s dluhy. A to bohužel s těmi, které lze označit třeba za „divočejší“, tedy s úvěry u nebankovních nebo rovnou lichvářských společností, které umí vyrobit za měsíc z půjčených 10 tisíc dluh třeba 25 tisíc korun.

Právě tyto divoké dluhy jsou přitom zaručeným receptem na problém, z něhož se už řada lidí nevymotá a skončí v takzvané dluhové spirále. A do problémů se dostávají i lidé, kteří se s dluhy snaží bojovat – zdá se, že během pandemie začali řádit i různí dluhoví a insolvenční rádoby poradci, kteří s posledními penězi připraví lidi i o poslední špetku naděje.

Když teď oficiální statistiky ministerstva zdravotnictví ukazují, že počty nově potvrzených případů nákazy se podařilo srazit na pár stovek denně, je dobré si uvědomit, že jsme sice – snad! – uhasili oheň, ale na řadu přichází složitější, trpělivější a politicky daleko méně zajímavější práce, řekněme třeba úklid.

Půjde zejména o pomoc lidem, které koronavirus dostal do kritické finanční situace a kteří nevědí, co mají dělat. V minulosti se nám to bohužel příliš nedařilo – dodnes se nevzpamatovala ani část ekonomicky padlých z krize před deseti lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované