Hlavní obsah

Glosa: Na Lukašenka si Západ troufne. Proč ne na Putina?

Glosa Petry Procházkové: Zrušit hokejový šampionát v Bělorusku nikoho moc nebolelo. Troufli by si na totéž u Putina?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zrušit hokejový šampionát v Bělorusku nikoho moc nebolelo. Troufly by si sportovní svazy a bohaté firmy na totéž v Rusku? ptá se známá novinářka a spisovatelka.

Článek

Politika se nemá plést do sportu, nemá se to motat dohromady. Ale co s tím, když se do sportu motají sami politici?

Z mých oblíbených je to například ruský prezident Vladimir Putin. On strašně rád lyžuje. Dokonce si nechal v subtropech vybudovat luxusní lyžařské středisko. Pravda, příliš ruských občanů se tam nesveze ani nahoru, ani dolů, protože na to prostě nemají. Za to tedy Vladimir Vladimirovič nechal uspořádat zimní olympiádu. Za vášnivého potlesku celého sportovního světa. Dokázal tím, že ať už své soky tráví, zavírá, nebo je nechá mlátit na ulicích, sportovní svět mu to vždycky odpustí.

Pak tady máme Alexandra Lukašenka. Civilizovaný svět už ho nenazývá běloruským prezidentem. Je to vášnivý hokejista, někdy dokonce sám sebe navlékne do dresu a vyrazí na led. Spoluhráči, protihráči i rozhodčí mají co dělat, aby těch gólů dal pan Lukašenko co nejvíce. Brankář zoufale uhýbá před pukem, aby se prezident trefil.

I Lukašenko si chtěl doma uspořádat něco, co by stvrdilo jeho postavení a dokázalo, že si může dělat, co chce. Zavírat, nechat mlátit nebo i sem tam někoho nechat zabít.

Jenže Mezinárodní federace ledního hokeje usoudila, že potrestat Lukašenka bude celkem bezbolestné. Vždyť on nemá ani ropu, ani plyn, ani atomové bomby. A tak zakázat světové mistrovství v hokeji v Bělorusku nikoho příliš nebolelo.

Ještěže se o něj nepřihlásili v Moskvě, těm by jasné NE zřejmě svět říct nedokázal.

Celou glosu Petry Procházkové si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované