Hlavní obsah

Komentář: Na pracovišti po něm byla sháňka. Babiš pracuje jinde

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Twitter

Andrej Babiš na archivním snímku.

Reklama

aktualizováno •

Výjezd do města chemiků a hokeje, nebo interpelace v Parlamentu?

Článek

Proč nejste v práci, ptal se Andrej Babiš před třemi lety ve Varnsdorfu, kde navštívil i chudinskou čtvrť, v níž žijí místní Romové. Bylo dopoledne a dospělí byli doma, což pro něj, jak tehdy zmínil na Facebooku, byl šok.

Dnes zavítal Andrej Babiš do Litvínova. Bylo dopoledne a „Proč nejste v práci“ se ho tam nikdo pochopitelně neptal, protože to se ptali ve Sněmovně. Tam po něm byla sháňka. Ale nikoho to nešokovalo.

Ve čtvrtek dopoledne jsou na programu odpovědi členů vlády na písemné interpelace, a zatímco poslanci ve své „žvanírně“ skřípali zuby, předseda plus dva ministři ANO řešili Litvínov přímo a hned.

To je politika 2.0 2.0.

Potvrzuje se, jak je „bytí v práci“ relativní. Když se člověk dopoledne nachází doma a ne „v práci“, ještě to nemusí nic znamenat, protože může mít například odpolední směnu nebo pracuje z domova. Anebo prostě nepracuje, není to povinné.

Premiér je „v práci“ pořád, takže i na výjezdu do města chemiků a hokeje, nicméně čas interpelací je předem daný, a když na vás v Praze čeká několik desítek ústavních činitelů, neměla by být otázka, kterému pracovišti dáte přednost, zase tak složitá.

Což nebyla. Litvínov. Do Parlamentu Babiš dorazil až odpoledne a odpovídal na ústní interpelace. To už mezitím poslanci od rána vychladli.

A premiér jim nepředal omluvenku za absenci, nýbrž na dotaz, jestli se příště uráčí, sdělil, ať s ním nepočítají. Na písemné interpelace – jsou v zákoně, není to rozmar nudících se poslanců – docházet nebude.

„To není moje práce. A já, věřte mi, že pracuji. Já ráno vstávám, to vy ještě spíte,“ informoval Piráta Jakuba Michálka. Čest práci!

„Proč my máme písemné interpelace? Abyste tady exhibovali,“ vysvětlil pirátským poslancům předseda menšinové vlády, která se opírá o hlasy poslanců nereformované a nepřejmenované komunistické strany, jejíž předchůdkyni Parlament v roce 1993 označil za zločinnou organizaci.

V Litvínově mělo ANO v roce 2017 39 procent hlasů.

Demokracie spočívá ve všeobecně přijímané možnosti, že si to Andrej Babiš například s Piráty jednoho dne prohodí. Babiš ale dělá, jako by taková možnost neexistovala. Až přestane vládnout, ztratí smysl politického života.

Reklama

Související témata:

Doporučované