Hlavní obsah

Glosa: Následník trůnu klimaticky zešílel, vědí Češi první

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Nikým nevolený, přesto politik budoucnosti.

Reklama

Někdy to může být i obráceně. Ještě důležitější, než CO člověk říká, je KDO to říká. V takové chvíli se házení hrachu na zeď mění v nové měřítko, co je prospěšné, a co není.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jeho královská Výsost princ William Arthur Philip Louis, vévoda z Cambridge, ve čtvrtek v rozhovoru pro BBC prohlásila, že miliardáři by se místo cest do vesmíru měli starat o záchranu Země. Velmi správně.

„Potřebujeme, aby se některé z největších mozků a myslí na světě soustředily na opravení této planety, ne na hledání dalšího místa, kam bychom mohli jít žít,“ vyjádřil se následník trůnu k módnímu trendu privátních raket. Sám prý nemá absolutně žádný zájem letět do kosmu a zdůraznil, že stále přetrvávají zásadní otázky kolem uhlíkové stopy takových letů.

Princ také varoval, že mezi mladými lidmi, jejichž „budoucnost je v podstatě neustále ohrožená“, dochází k „nárůstu klimatické úzkosti“. „Byla by to absolutní tragédie, kdyby tady o třicet let později seděl princ George a stále hovořil o záchraně planety,“ dodal.

Z našeho písečku by někdo mohl tipovat, že pravděpodobný britský král William (rodokmen panovníků viz zde) bude reprezentantem konzervativních, nerevolučních postojů. Jak to v pohádkách bývá. Že by správně měl volat „Braňme normální svět!“, a ne do roztrhání těla papouškovat příručky ekofašistů.

Tak určitě. Kdyby se tak jako v BBC odvážil pohovořit v české volební kampani, a vlastně v Česku vůbec, zdravý selský rozum by mu vmetl, že je zelený šílenec. Greta v kalhotách. Neomarxista jako vyšitý. Ve volbách promile hlasů max.

Rádoby surfuje na konjunkturální vlně klimatického alarmismu, rozpoznal by Institut Václava Klause. Andrej Babiš: „Proč máme řešit teď, 31 let dopředu, rok padesát, jenom proto, že je tu teď taková klima atmosféra?“

Prince Williama – ostatně v tomhle směru je po tátovi – jsme prokoukli raz dva. Zbývá jediná, ale kruciální otázka: Proč to vlastně dělá? Královská rodina na Sorosově výplatní pásce? Víme první!

Reklama

Doporučované