Hlavní obsah

Glosa: Návod, jak se udržet ve funkci soudcům navzdory

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: PETR TOPIC / Profimedia.cz

Miloš Balák (v klobouku) doprovází vozítko s prezidenty Milošem Zemanem a Andrejem Kiskou, snímek z Lán z května 2019.

Reklama

Pokud ještě Miloš Zeman věnuje návštěvám publikaci Lánská obora v proměnách času, pak s ní ukazuje i Miloše Baláka jako předmět doličný.

Článek

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák odešel od okresního soudu v Kladně s tříletým trestem ve věznici s ostrahou, čtyřletým zákazem činnosti a peněžitým trestem 1,8 milionu korun. Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky (zajištění a odvodnění svahů u přehrady Klíčava).

Respektive neodešel, protože se osobně nedostavil. V prohlášení pro ČTK zopakoval, že „soudu byl předložen dostatek důkazů o mé nevině“ a vyslovil názor, že „soud nenašel odvahu rozhodnout jinak, než od něj očekávala média.“

Balákův nadřízený, policií obviněný z poškozování finančních zájmů Evropské unie (penzion Osvětimany), reagoval: „Rozsudek je nepravomocný a podle mých informací pan Balák proti němu podá odvolání. Do doby, než bude k dispozici pravomocné rozhodnutí soudu, tak pro mne pan Balák zůstává nevinný.“ A odvolávat ho nebudu. Ano, teď už máte dostatek indicií: je to Vratislav Mynář.

Záležitost kolem správce lánského panství, příspěvkové organizace prezidentské kanceláře, je neskutečná. Jednak jde o miliony daňových poplatníků, jednak o pověst Hradu, respektive prezidenta republiky, jednak o staroslavné Lány. Místa, kudy kráčely dějiny, má na starosti člověk, který byl za součást svého správcovství nepravomocně odsouzený do vězení.

Pojďme na chvíli odcestovat v čase a zkusme si představit, že by se tohle odehrávalo za Havla, ne, to je lepší: za Masaryka. Tak určitě: Tatíček by jen na cestě před zámkem sesedl, poplácal Hektora, předal uzdu štolbovi a ke kancléři Šámalovi prohodil: Tož, pěkně si vede ten náš šafář!

Pokud ještě Miloš Zeman věnuje návštěvám výpravnou publikaci Lánská obora v proměnách času, pak spolu s ní ukazuje i Miloše Baláka jako předmět doličný.

Kdyby se na šéfa Lesní správy Lány konalo výběrové řízení, mohl by se do něj někdo s doporučením „nepravomocně odsouzený za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky“ zkusmo přihlásit a hádejte třikrát, jak by dopadl. Ale opačně to neplatí: když už tu funkci máte a jmenujete se Miloš Balák a Vratislav Mynář.

Balák je Mynářovým prostřednictvím nepřímým podřízeným prezidenta republiky. Celý příběh se tak vlastně koná pod jeho záštitou. K níž se odkazuje i sám Miloš Balák slovy „soud nenašel odvahu rozhodnout jinak, než od něj očekávala média.“

Miloš Zeman, když jmenuje nové soudce, právě na média několikrát zavzpomínal. Vloni v prosinci na Hradě soudce varoval před pokušením „možná ještě nebezpečnějším než korupce“:

„Při některých rozsudcích a některých procesech se můžete stát mediálními hvězdami a málokdo tomuto pokušení odolá. Mediální hvězda znamená, že vás novináři budou zpovídat o vašich názorech na jednotlivé procesy a budou od vás loudit, jak chcete rozhodnout. Prosím vás pěkně, varujte se toho. Čeští novináři nevynikají dramatickou inteligencí, a právě proto by bylo dobré, aby soudci jako lidé inteligentnější jim nevěnovali příliš velkou pozornost.“

Odtud se dá odvodit metodika, jak postupovat: Jestli jste vysoký státní zaměstnanec – prezidentská nebo premiérská kancelář není podmínkou – a státní instituce vás obviní, obžaluje nebo odsoudí, musíte trvat na tom, že jde o smyšlenky novinářů alias kampaň. Pokud se to pro vás nevyvíjí dobře, opáčíte, že jde o mediální hysterii, které podlehla i justice, což je smutné, ale vy jí to protentokrát odpustíte, jelikož platí presumpce vaší neviny, která samozřejmě na sv. Dyndy vyjde najevo. Do té doby jsou na vás všichni krátcí.

Reklama

Doporučované