Hlavní obsah

Glosa: Návod na zrušení mimořádného opatření

Foto: Seznam Zprávy

Sledovat, jestli vám negativní test už nepropadl, bude čím dál náročnější.

Reklama

Článek

Proč má ten stejný test jednou platnost tři dny, jinde sedm dní a jinde zase dva dny?

Z rizikovějších zemí se do Česka musíte vracet s negativním testem. Ten antigenní může být maximálně den starý, PCR test maximálně tři dny starý. A jakmile překročíte hranice, začnou se dít s délkou platnosti testů podivnosti – různě se protahují nebo zkracují, aniž by bylo jasně popsané proč.

V kadeřnictví nebo na zahrádkách restaurací má od příštího týdne negativní PCR test rázem platnost sedm dní a antigenní test tři dny. Pokud budete chtít jít do lázní nebo na návštěvu do domova pro seniory, tak je to opět jinak – PCR i profesionální antigenní test platí, pokud je nejvýš dva dny starý.

Nezpochybňuji, že je v práci s různou dobou platnosti jednotlivých testů hluboký smysl: například na hranicích se musíme snažit zachytávat nebezpečnější mutace covidu-19. Podobně je klíčové hlídat, aby se nákaza opět nezanesla mezi nejrizikovější komunity starších lidí, a naopak na vycházku na pivo lze uplatnit mírnější podmínky.

Problém je v tom, že vysvětlení si musí lidé domýšlet, nikdo se s ním neobtěžuje, dokonce ani v odůvodněních u mimořádných opatření, která omezení a podmínky nastavují. Například u testů do lázní je v mimořádném opatření napsané pouze to, že účelem je včasné odhalení osob bez příznaků onemocnění. Kratší interval platnosti testů není vysvětlený stejně jako to, proč má neobvykle stejnou váhu antigenní i PCR test, přestože druhý jmenovaný je citlivější a odhalí nákazu v delším časovém okně.

Absence skutečného zdůvodňování nařízených opatření dopaluje i Nejvyšší správní soud. V několika rozsudcích z posledních týdnů to opakovaně zmiňuje. Soud se pozastavil i nad tím, že není nijak uvedeno, proč mají antigenní testy nižší platnost než PCR testy. Určitě existuje racionální a medicínské zdůvodnění, ale ministerstvo ho neformulovalo, napsal soudní senát.

V jiných rozsudcích se jasně vyjádřil, že vnímá, že lidé opatřením nerozumí a že právě podrobné zdůvodnění má být jedním ze základních rozdílů mezi dřívějším nouzovým stavem a aktuálními opatřeními podle pandemického zákona.

Proč má ten stejný test jednou platnost tři dny, jinde sedm dní a jinde zase dva dny? Oficiálně se to neví.

Trochu nadneseně se dá říct, že otázka, proč má negativní test různou délkou platnosti, může posloužit jako dobrý výchozí bod pro návrh na zrušení některého z mimořádných opatření.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované