Hlavní obsah

Glosa: Nebude líp. Ale snad nebude nejhůř

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Můžeme si být skoro jisti, že volby 2021 proběhnou v mnohem horší ekonomické situaci, než jakou jsme prožívali v roce 2010. Před tehdejšími volbami objížděl šéf ČSSD Jiří Paroubek zemi s pojízdným cirkusem (snímek z mítinku v Ostravě).

Reklama

Článek

Blíží se konec volebního období, ve kterém se Čechům zásadně změnila země i svět.

Nechci nikoho při pátku děsit, na to si stačí otevřít jakýkoliv zpravodajský web, ovšem jednu informaci vám nemohu zatajit.

Přesně za rok začnou jedny z nejdůležitějších voleb v novodobé české historii. Samozřejmě že tyhle superlativy slýcháme před každými volbami, ale sněmovní volby 2021 budou skutečně výjimečné.

A konat se mohou i dřív než v polovině října příštího roku. Jisté ale je, že pátek 15. října 2021 je posledním datem, kdy mohou volby podle ústavy začít.

Pokud si to potřebujete osvěžit, v roce 2017 vyhrál Andrej Babiš suverénně s 30 procenty hlasů. Pět stran demokratické opozice – tedy ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a STAN – sice dohromady získalo o 450 tisíc hlasů víc než ANO, ale o 8 mandátů méně, protože tak funguje volební zákon, který si před 20 lety sepsaly ODS s ČSSD.

Češi už zažili jedno volební období, během něhož se tak zásadně změnila země a svět, v němž žili. To mezi lety 2006 a 2010. Začínalo v časech nevídané hojnosti, po kampani, v níž desítky miliard neznamenaly žádné peníze, a končilo hlubokou ekonomickou krizí, z níž se Češi dostávali dalších několik let.

A roky 2006–2010 také kompletně přepsaly českou politiku a zahájily pád do té doby dvou největších polistopadových stran, sociálních a občanských demokratů. Nic už pak nebylo, jak jsme si zvykli.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

A můžeme si být skoro jisti, že i volby 2021 proběhnou v mnohem horší ekonomické situaci, než jakou jsme prožívali v roce 2010. Před tehdejšími volbami objížděl šéf ČSSD Jiří Paroubek zemi s pojízdným cirkusem a sliboval seniorům 13. důchod. Překvapivě mu to ale už uvěřilo velmi málo lidí, i když tehdejších 22 procent pro sociální demokraty je něco, o čem si dnes v Lidovém domě už mohou jen číst a závidět.

Příští kampaň, která už se rozjíždí, může mít jedno jediné upřímně myšlené sdělení – od kohokoliv: „Pokusíme se zachránit zemi před dramatickým úpadkem, jaký za posledních 30 let nikdo nepamatuje. A nebude to nic příjemného, na to se připravte. Nebude líp, ale snad se podaří, aby nebylo úplně nejhůř.“

Říkal jsem, že vás v pátek nechci děsit, ale jinak to nejde.

Reklama

Související témata:

Doporučované