Hlavní obsah

Glosa: Nebuďme lhostejní k tomu, kdo nám vládne!

Pedagog a filozof Daniel Kroupa: Pokud Američané zjistí, že se nenamáháme čelit ruské a čínské hrozbě, pak hrozí, že se na nás „vykašlou“.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

… a nebuďme lhostejní ani k tomu, kdo a jak vládne v Bělorusku.

Článek

Jsou tři velké bezpečnostní hrozby pro naši republiku – ruská, čínská a americká.

Ta ruská je politická. Snaží se naše politiky podporovat ve volbách, snaží se je korumpovat. Zejména ty, kteří podporují jejich zájmy.

Čínská hrozba využívá obrovských finančních prostředků a metod, které uplatnila kdesi v Africe vůči místním slabým vládám, a připojuje k tomu svůj obrovský kybernetický potenciál.

No, a americká hrozba spočívá zejména v tom, že jestli Američané zjistí, že Češi nemají vůli bránit se těm dvěma předchozím hrozbám, že je jim lhostejné, kdo jim vládne, že podléhají ruské propagandě a sofistikovaným metodám manipulací veřejného mínění, které používají Číňané, tak zkrátka že se na nás Američané lidově řečeno „vykašlou“.

A co z toho plyne pro obyčejné lidi? Kterým záleží na nezávislosti a suverenitě jejich země? Především nesmí být lhostejní, naivní, pasivní a měli by svým spoluobčanům, kteří nesledují, co se děje doma i v zahraničí, význam těchto událostí vysvětlovat.

Nyní máme před očima zoufalý zápas Bělorusů alespoň o střípky svobody – takové, jaká je pro nás, bohudíky, samozřejmostí. Měli bychom je podporovat. A také bychom měli sledovat, jakým způsobem se běloruský prezident a Rusko pokusí tyto snahy běloruských občanů udusit. Nebuďme lhostejní.

Reklama

Související témata:

Doporučované