Hlavní obsah

Glosa: Nechat vraždící režim stavět Dukovany? Ne, díky

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Alexej Navalnyj v Berlíně, kde se zotavuje z otravy Novičokem. Snímek z jeho instagramového účtu ze září 2020.

Reklama

Článek

Už vážně nevím, co by se muselo stát, aby někteří jedinci pochopili, že Ruská federace ve své dnešní podobě není přátelská, mírumilovná země oplývající vymoženostmi. Vládne jí režim, který se neštítí ani těch nejhorších zločinů.

Tak si to shrňme. Vražda Anny Politkovské, Borise Němcova, okupace Krymu, londýnská otrava Alexandra Litviněnka radioaktivním poloniem, pokus o likvidaci Sergeje Skripala a jeho dcery látkou typu Novičok rovněž v Británii a teď otrava Alexeje Navalného. Vlastně průnik dvou přístupů – opět použitý Novičok, jak potvrdila spolková kancléřka Angela Merkelová a dvě špičkové evropské laboratoře – ale k útoku tentokrát došlo na ruské půdě.

Díky investigaci projektu Bellingcat a dalších médií plus vzhledem k typu neveřejných informací zjevně s dopomocí některé ze zpravodajských služeb – a proč taky ne – máme bezvadně zmapováno, kdo se pokusil ruského opozičního lídra zlikvidovat nebo jak agenti ruského politika a bojovníka proti korupci dlouho sledovali.

Mimochodem, na YouTube si můžete pustit Navalného rekapitulaci pokusu o jeho vlastní likvidaci s ukázkami tváří i jmen pravděpodobných pachatelů, operativců FSB z její tajné jednotky pro práci s jedovatými látkami. 5 milionů zhlédnutí za 24 hodin není vůbec špatná bilance. To Kreml nebude mít radost.

Á propos Kreml. Je více než naivní se domnívat, že souhlas s akcí s cílem zlikvidovat nejviditelnějšího a nejnebezpečnějšího politického protivníka nevzešel z těch nejvyšších politických míst. Mám na mysli opravdu těch nejvyšších. Bylo by směšné se domnívat, že šlo o iniciativu horlivého důstojníka a pár jeho podřízených, jak se to světu snažila namluvit Saúdská Arábie v případě vraždy Džamála Chášakdžího.

Je to v principu stejné, jako kdyby Andrej Babiš nebo Miloš Zeman pověřili tajnou jednotku některé z českých zpravodajských služeb, aby vyřídila Ivana Bartoše nebo Petra Fialu. Když je u nás něco takového zcela nemyslitelného, proč bychom u Moskvy měli zbaběle krčit rameny a mumlat cosi ve stylu: „To víte, Rusko.“

Bohužel Ruská federace podává v podstatě každý měsíc důkaz o tom, že není ani přátelskou, ani mírumilovnou a už vůbec ne civilizovanou demokratickou zemí. Takové státy neposílají své agenty likvidovat v ulicích cizích metropolí i vlastních měst lidi s použitím zbraní hromadného ničení. Novičok ani vzácný radioaktivní izotop polonium-210 totiž nejsou ničím jiným.

Ne, s takovou zemí se nechci plácat po ramenou a už vůbec nechci, aby se takový zločinecký syndikát, protože jak to jinak nazvat, mohl podílet na věci tak zásadní pro fungování a energetickou bezpečnost našeho státu, jako je případná výstavba nového jaderného bloku v Dukovanech.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Reklama

Související témata:

Doporučované