Hlavní obsah

Glosa: Nejoptimističtější pondělí za poslední půlrok. Něco tomu ale chybí

Foto: Seznam Zprávy

První hodiny po dlouho očekávaném otevření, snímek z restaurační zahrádky v Praze na Vinohradech.

Reklama

Článek

Pokud na pivo na hospodské zahrádce zavítá nějaký ministr, ptejte se ho, co bude s covidem na podzim a v dalších letech. Teď to vypadá slibně, ale dlouhodobé strategie chybí.

Microsoft si dal tu práci a zkoumal, co s jeho zaměstnanci dělají videoporady. Závěry jsou očekávatelné, ale v souvislosti s tím, co se děje v českých školách, je dobré si je říct.

Ono je to vlastně štěstí pro všechny, co i v čase korony mohou v podstatě plnohodnotně pracovat z domova. Se šéfem nebo s kolegy se vídají přes Zoom, Skype nebo Teamsy (abychom zůstali v dílnách Microsoftu).

Jenže když už máte během dne šestou sedmou videoporadu, nepřijde vám to tak ideální jako před půl rokem. A po několika měsících home office režimu vám závěry studie amerického IT giganta znějí dost povědomě.

Co Microsoft zjistil? Pořádat videoporady hned po ránu je kontraproduktivní. Dělat je delší než 20 minut znamená koledovat si o nepozornost účastníků a v případě, že se protáhnou nad 80 minut, už koledování přechází v jistotu. Kromě člověka, který mluví, ostatní nevnímají, o čem je řeč. U počítače se věnují něčemu jinému než poradě a ještě pravděpodobněji promýšlejí, co budou doma vylepšovat, až porada skončí (nebo už to dělají při ní).

V podstatě to samé jako o délce porady konstatuje Microsoft o počtu jejích účastníků. Čím víc, tím hůř.

A teď si to celé promítněte do českých škol.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

„Porady“ delší než 20 minut s více než 10 účastníky trvaly v podstatě od prosince minulého roku. Výsledky distanční výuky budou zřetelné na dětech (i na nás rodičích) ještě hodně dlouhou dobu.

Jasně, všechno vypadá při tomto pondělku optimisticky. Velká část dětí se konečně přesunula z distanční výuky do tříd – a pro tento školní rok prý už natrvalo. Přicházejí i další kroky k normálu. Otevírají se hospodské zahrádky (oficiálně, protože jinak už otevřené byly), už se smí po stovkách na fotbal i na venkovní koncert. V Praze to dnes ráno po měsících zase vypadalo jako ve městě.

Nemělo by se při tom všem optimismu ale zapomínat na jedno. Po létu přijde podzim. Stále neznáme vakcinační strategii pro příští roky. A totéž se dá říct o příštím školním roce. Vrátit se k distanční výuce by byla dost rána.

Reklama

Doporučované