Hlavní obsah

Glosa: Nejsme 17. spolkovou zemí, a na to si připijeme

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Německo má po letech státní rozpočet se schodkem. Ale to my od pátku taky a schodky umíme každý rok a čím dál tím líp.

Reklama

Němci vědí, jaké budou napřesrok platit daně. My ne, ale od čeho bychom byli mistry improvizace?

Článek

Zlí jazykové tvrdí, že Česko je vlastně sedmnáctou spolkovou zemí Německa. Myšleno ekonomicky, samozřejmě. Ale stejně nám to nezní úplně příjemně. Devět z deseti vlastenců se právem ušklíbne. A navíc to není pravda. Jsme suverénní a o své věci se staráme po svém. Posuďte sami.

Německo má Institut Roberta Kocha. My máme Ústav zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška.

Německo má za čtvrtek 30 277 nových případů covidu, což je „rekord“. My máme za čtvrtek 7590, což je „běžné“. V osmkrát lidnatějším Německu by to znamenalo dvojnásobek jejich „rekordu“. Kdo tady chce koho dohánět, aha?

Německo má dobudovanou a připravenou síť očkovací logistiky. My máme – zdroj: ministr zdravotnictví – strategii, která se dokončí před Vánoci, počítá se stovkami zdravotnických zařízení (nemocnice, zdravotní ústavy a Státní zdravotní ústav) a daleko větším počtem praktických lékařů, případně ambulantních specialistů. Kteří zatím, jak všichni víme, nemají do čeho píchnout, ale to se změní. Dále máme jeden odstrašující inzerát a jednoho univerzálního vojáka v záloze Romana Prymulu, který však zmocněncem pro očkování být nechce.

Německo má po sedmi letech státní rozpočet se schodkem. Ale to my od pátku taky a schodky umíme každý rok a čím dál tím líp.

Německo má stabilní většinovou vládu a Bundeswehr. My máme stabilně labilní menšinovou vládu a Armádu ČR a ta právě přišla o 10 miliard korun na přání komunistů, kteří chtějí, abychom vystoupili z NATO. Show must go on, radare hvězd a pruhů!

Němci vědí, jaké budou od ledna platit daně. My to nevíme, ale od čeho bychom jinak byli mistry improvizace?!

Německo má premiérku, která mluví v parlamentu tak, že to lidé sdílejí jako že vážně. My máme premiéra, který mluví v parlamentu tak, že to lidé sdílejí jako vtip. To ještě v lepším případě.

My máme premiéra, který o demokratické opoziční straně tvrdí, že propaguje drogy, je podporovaná „názory ze zahraničí“ a je „největším ohrožením této země, naší kultury“. Obzvlášť půvabně zní, když premiér, bývalý dlouholetý člen zločinné a zavrženíhodné komunistické strany, někomu předhazuje „neomarxistické názory“, což má být patrně destilát všeho v roce 2020 na planetě Zemi dostupného zla.

Německo má premiérku, kterou se orgány činné v trestním řízení nezabývají. My máme premiéra, který je obviněn z dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropské unie, za což hrozí několik let vězení.

Německo, a na to můžete vzít jed, nemá řeku Bečvu. My Bečvu máme, a také znalce, který studium jejích vzorků završí do 20. prosince. Asi 2020. Příslovečnou českou důkladnost při vyšetřování ekologických katastrof nám mohou Němci jen tiše závidět.

Reklama

Související témata:

Doporučované