Hlavní obsah

Glosa: Nejsme neutrální země. Summit Bidena s Putinem je nesmysl

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Jednou stačilo. Prezident Biden chybu svého někdejšího šéfa Baracka Obamy opakovat nechce a nebude.

Reklama

Článek

Praha už jeden summit amerického a ruského prezidenta hostila. A je v našem národním zájmu, aby se tu už nikdy nic podobného neopakovalo.

Samozřejmě, samotná věta „Jan Hamáček zve do Prahy Joea Bidena a Vladimira Putina“ zní dostatečně zábavně. Zkusme ji ale vzít vážně. Protože zaprvé česká diplomacie na téhle akci začala skutečně pracovat a zadruhé s něčím podobným máme svou zkušenost. Což ostatně připomněl sám Hamáček hned ve svém prvním tweetu, jímž své velké dobrodružství odstartoval.

Praha už podobnou akci skutečně hostila, v dubnu 2010 se tu sešli prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv. A je v našem národním zájmu, aby se tu už nikdy nic podobného neopakovalo.

Agendou tehdejší schůzky byl podpis smlouvy o snížení počtu jaderných zbraní. Jako milá vzpomínka na slavné summity Reagan–Gorbačov koncem 80. let to možná bylo fajn, reálně to ale Česko postavilo do role jakési neutrální země, která se tak nějak snaží historicky vyjít s oběma supervelmocemi.

Jenže Česko už tehdy bylo 11 let členem NATO. A za sebou mělo – vedle 23 let sovětské okupace – taky velmi čerstvou zkušenost z neomaleného ruského vměšování do svých vnitřních záležitostí. Řeč je samozřejmě o absurdní bitce o americký radar v Brdech, kde se nejlepším spojencem Vladimira Putina a jeho tajných služeb stala armáda místních naivních pacifistů a sociální demokracie v čele s Jiřím Paroubkem.

O zorganizování summitu tehdy Prahu požádala americká administrativa Baracka Obamy. Byla to součást Obamova pokusu o restart vztahů s Ruskem. A nejpozději o čtyři roky později, kdy Rusko ukradlo Krym, bylo zjevné, že tahle politika úplně zkrachovala.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Američané v éře Joea Bidena, někdejšího Obamova viceprezidenta, už tuhle chybu opakovat nechtějí a nebudou. A neměla by to zkoušet ani česká diplomacie. Na Hradě sice sedí promoskevský prezident, zatímco vláda vede s Ruskem otevřený diplomatický konflikt, ale to skutečně není definice neutrální země. Spíš země zmatené a rozložené.

Další zmatky, kam vlastně patříme, nejsou třeba. Pokud se Putin s Bidenem skutečně sejdou, s radostí přepusťme organizaci osvědčeným destinacím typu Vídně nebo Ženevy. A naštěstí si můžeme být celkem jisti, že se teď Putinovi do Prahy ani moc nechce.

Reklama

Doporučované