Hlavní obsah

Glosa: Nemocenská genocida

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Poslanec Juříček vyhrává cenu o nejhloupější výrok roku 2021.

Reklama

Článek

Jak hloupí musíte být, abyste kvůli nemocenské mluvili o genocidě? Asi jako poslanec Juříček.

Na úvod této glosy mi dovolte bez kontextu nahodit dvě citace z úterý.

První: „(…) to je ideální ráj, to je komunismus, to není demokratická společnost.“

Druhá: „(…) to je vlastizrada a genocida vlastního národa. Je to úplná katastrofa.“

Jistě, mohlo by se na první poslech zdát, že je řeč třeba o systematickém vyvražďování Ujgurů v Číně. Ale není. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák v první citaci a poslanec Pavel Juříček za ANO ve druhé citaci takhle popsali úplně jinou, i když bezpochyby srovnatelně strašlivou věc. Možné zvýšení nemocenské ze 60 na 100 procent.

Jak konkrétně se zvýšením nemocenské zajistí přechod k nedemokratické společnosti a komunismu, ve kterém samozřejmě nikdo nepracoval a rozhodně neexistoval trestný čin příživnictví, není moc jasné.

Ale tedy přirovnat vyšší příjem svých zaměstnanců v karanténě – a pomiňme, že se nám to podle mnohých ekonomů vrátí v dřívějším rozvolňování – k událostem jako holokaust nebo rwandské masakry, to je teprve něco.

V panu Juříčkovi máme prvního nominovaného na Cenu Soni Pekové o největší blbost řečenou do médií pro rok 2021.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Tato glosa se pokusí vypořádat se dvěma základními otázkami. Zaprvé: jak hloupý musíte být, abyste zvýšení nemocenské přirovnal ke genocidě? A zadruhé: je vůbec v lidských silách být tak hloupý, abyste takové přirovnání použil?

Na první lze odpovědět „hodně“ a na druhou „očividně ano“.

Tím bychom v podstatě měli zásadní sdělení této glosy za sebou, a teď už můžu jen bezbřeze nadávat na tu ubohost, které je zapotřebí, abyste něco takového vůbec vypustili z úst.

A protože Pandořina skříňka je otevřená, mohl bych třeba naznačit, že pan Juříček páchá genocidu na svých zaměstnancích, protože je nutí chodit do práce, i když se cítí nemocně. Ale proč se vlastně zastavovat tady. Pan poslanec taky občas provádí genocidu koťátek, hází je pod auta a provádí u toho rituální tance.

Že je obojí naprostá blbost? Samozřejmě. Ale už je to úplně jedno. Zdá se, že tady si může říkat kdo chce co chce.

Reklama

Doporučované