Hlavní obsah

Glosa: Hold neomalenosti. „Polepšená“ ministryně Benešová je nepoučitelná

Foto: Profimedia.cz

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová na snímku z ledna 2020.

Reklama

Už před třinácti lety dostala Marie Benešová radu (dokonce s kulatým razítkem), aby více vážila slova. Zbytečně.

Článek

Středeční oznámení Ústavního soudu mohlo lecjakému politikovi vrýt vrásky do čela. A upřímně, nemusí jít jen „o koryto“, o které by jeho strana či on sám mohli kvůli novému přepočtu přijít. Verdikt bez jeho hodnocení skutečně padl velmi krátce před volbami a nemusí být lehké jej uvést do praxe.

Nějaké silné výrazy i od nejvyšších představitelů by se tak možná daly odpustit. Dokonce i jeden ze soudců Ústavního soudu Vojtěch Šimíček se v rozhovoru pro Seznam Zprávy vyjádřil smířlivě k slušně řečeno emotivnímu výlevu premiéra Babiše. „Soudci mají natolik široká ramena, že to vydrží,“ komentoval to.

Co ho ovšem zcela pochopitelně klidným nenechalo, byl sprostý útok z místa, odkud by z principu měl přijít nejméně. Z úst ministryně spravedlnosti. Marie Benešová opět překonala hranice toho, co se eufemisticky nazývá prostořekost a co ji diskvalifikuje pro pozici, kterou nyní zastává.

V rozhovoru pro Deník N rozprostřela mračna spekulací od toho, jak je rozsudek „divný“, až po to, že soudci mají „něco slíbeno a chtějí obhájit mandát“. Suverénní přiznání nakonec nasadilo všemu korunu: „Samozřejmě žádné důkazy nemám, ale takhle funguje život.“ Jak čí, paní ministryně.

Proti výrokům Benešové se postavili soudci, Česká advokátní komora, mnoho politiků. Tak je den poté začala Benešová brát zpět. Použila „best of“ z kategorie „Udělal/a jsem chybu, rozhodně to nepřiznám a nebudu se omlouvat. Takže ve čtvrtečním prohlášení jsou lahůdky jako „výroky žijí vlastním mediálním životem“ a nemůže chybět ani osvědčené „vyvolávání diskuse“, které přichází na řadu, když politik plácne něco opravdu zvlášť hanebného. (Můžeme si vzpomenout například na bohunického místostarostu, který před čtyřmi lety vyvolával diskusi o migrantech jejich přirovnáváním ke slimákům…)

Ať už Benešová skrytě obviňuje soudce, či až krutě radí podnikatelům zastiženým pandemií, že si měli „udělat vatu“, jedno je jisté, příště budou výroky stejně neomalené, možná ještě horší.

Když v roce 2010 odcházela Marie Benešová od Krajského soudu v Praze v jednom kole procesu o tzv. justiční mafii, byla spokojená, protože se nemusela omlouvat většině žalobců. Soudce Vojtěch Cepl mladší se ale vyjádřil i na její adresu. Podle něj je příliš expresivní a jejím slovům to ubírá na důvěryhodnosti. „Polepším se,“ řekla tehdy. Nepolepšila, víme my dnes.

Reklama

Související témata:

Doporučované