Hlavní obsah

Glosa: Nepřetržitě makáme, ale moc toho nevyděláme. Ekonomika se musí změnit

Glosa Tomáše Sedláčka: Makáme sice od rána do večera, ale moc toho nevyděláme. Česká ekonomika se musí změnit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ekonom a vysokoškolský pedagog Tomáš Sedláček se ve své glose zamýšlí, zda se z těžké doby poučíme, naše ekonomika se změní a dokáže fungovat v moderním světě a ekologicky.

Článek

Je konec asi nejkrásnějšího babího léta, které jsem v životě zažil, tolik krásných slunečných a chladných dnů jsme neměli ani nepamatuju. Myslím, že to i celkem hezky vystihuje stav české a možná i světové ekonomiky. Sluníčko svítí, všem je hezky, máme úsměv na rtech. Ale ve skutečnosti jsme prokřehlí a víme, že se kdykoli může vrátit zima.

Takhle bych se podíval na českou ekonomiku. Vyšli jsme z covidu relativně nepoškození, můžeme se teď opravdu odpoutat od toho, kdy se všechny příběhy světa slily do jednoho, jak Japonci, tak Afričani, tak Američani i my. I naše ekonomika měla jeden stejný příběh loni a teď je jenom na nás, jak se z toho poučíme.

Jestli z toho vzejdeme jako ekonomika, která dokáže fungovat v moderním světě, ekologicky, dokážeme našlapovat zjemna, anebo jestli budeme trvat na tom, že budeme chtít být kdesi na okraji Evropy a pořád dělat svůj těžký průmysl tak, jak to bylo tradičně.

České republice se podařilo neskutečně jemně a vlastně velkým zázrakem vplout do západního náročného světa už jednou, nejméně jednou, v 90. letech. A myslím, že teď máme novou příležitost.

Měli bychom se dívat na „Green Deal“ i tu obnovu, kterou si dává Evropa poprvé ve svých dějinách za cíl jako společnou, jako na příležitost.

Abychom už nebyli zavaleni svou minulostí a dokázali právě ten nový deal, tu novu energii, ten nový nádech a koneckonců finance, které na to včetně nás Evropa vyčlenila, použít k tomu, abychom se odrazili ze špatného postavení v potravinovém řetězci.

V naší společnosti sice makáme od rána do večera, ale když budeme makat na nízkém stupni potravinového řetězce, tak toho moc nevyděláme. Naše ekonomika se musí posunout ke vzdělanostní ekonomice.

K ekonomice, která nebude fungovat na základě razítek a úřadů. Musíme přeskočit na ekonomiku a stát, který své občany neobtěžuje, ale naopak jim dává platformu a prostor růst a přinášet nejen České republice, ale i světu nové hodnoty, které jsou tak potřebné.

Celou glosu Tomáše Sedláčka si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované