Hlavní obsah

Glosa: Nová vláda. Svěží vítr, nebo pach zatuchliny?

Foto: Seznam Zprávy

Duha nad Prahou podpořila zahájení letošního festivalu Prague Pride.

Reklama

Článek

Jestli patříme na Západ, máme mít i manželství pro všechny.

Nizozemsko platí v otázkách lidských práv i občanských svobod za průkopníka. Tam, kde my horlivě diskutujeme a tápeme, si jsou Nizozemci už dávno jistí v kramflecích a řeší úplně jiné otázky. Abych byla konkrétní, v tomto textu budu mluvit hlavně o právech LGBT komunity, protože – byť mají někteří tendence to různě otáčet – ta bezesporu mezi lidská práva patří.

Nizozemci letos oslavili dvacet let od zavedení stejnopohlavních manželství i od chvíle, co si tam lidé nehledě na sexuální orientaci mohou adoptovat děti. A rovná práva pro všechny pronikla i do zdánlivě zkostnatělých struktur královského paláce.

Podle nizozemského premiéra Marka Rutteho si nově budou moci členové královské rodiny vzít osobu jakéhokoliv pohlaví, aniž by se museli vzdát nároku na trůn. Nejstarší z dětí současného nizozemského krále, princezna Amalia, si totiž ve své nedávno vydané knize stěžovala na nespravedlivé poměry, které členům rodiny dosud upíraly stejná práva, jež má zbytek národa už dvě dekády.

Takhle to ve zkratce funguje v zemi Beneluxu, tleskám, přesuňme se do Česka. Do země, kde právo na manželství pro všechny spadá podle vyjádření politiků do škatulky „etických otázek“.

A země, kde je podle všeho jedním z kandidátů na ministra spravedlnosti Marek Benda – člověk, podle něhož by uzákonění stejnopohlavních manželství vedlo k rozpadu západní civilizace. Prohlásil to v roce 2018 s tím, že by zrušil i registrované partnerství, a nedělám si iluze, že se od té doby něco změnilo.

Ale jasně, nebudu nefér – při pohledu na složení Sněmovny je vlastně úplně jedno, kdo bude nakonec ve vládě. Podle postojů zvolených poslanců a stran návrhy na uzákonění manželství pro všechny stejně nejspíš nemají šanci projít.

Vítězná koalice se často ohání příslušností k myšlenkovému Západu, její postoje v otázkách LGBT práv ale připomínají spíš takové přitulení k Polsku nebo Maďarsku. Ten svěží vítr, o němž teď někteří lidé s nadšením mluví, mi proto nepříjemně smrdí zatuchlinou.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované