Hlavní obsah

Glosa: O čem sním, když stojím v dopravní zácpě

Foto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Chaoticky rozkopaná a velmi obtížně dopravně fungující Praha se stala součástí celostátní politiky.

Reklama

Článek

Rozčílení z nekompetentního vedení Prahy odvádí pozornost od nekompetentního vedení země, které máme doložené a prokázané z posledního roku a půl pandemie.

Na Legerově třídě na Vinohradech je cedule: „Chodník po 70 metrech uzavřen, použijte podchod o 50 metrů zpět.“

Nevím, kolik tam chodí lidí, ale žádné velké davy to nejsou. Zato tuhle ceduli vidí tisíce a tisíce řidičů a jejich spolujezdců, kteří na Legerově třídě stojí každý den, v podstatě s výjimkou nocí, v permanentní koloně.

A ti všichni se na ceduli dívají, přemýšlejí o tom, proč po mnohaměsíčních lockdownech, kdy Praha byla vylidněná, se všechno opravuje teď na konci léta, kdy se děti vrátily do školy a lidé do kanceláří, a mysl mnohých nepochybně často zabloudí i k blížícím se podzimním volbám.

Chaoticky rozkopaná a velmi obtížně dopravně fungující Praha se stala součástí celostátní politiky, když primátora Hřiba vyzval k rezignaci prezident Zeman. Ten pak od něj obratem dostal dopis, ať kvůli špatné sjízdnosti dálnice D1 vyzve k rezignaci taky ministra dopravy Havlíčka.

Jde samozřejmě o již zmíněné volby, byť zrovna pražští politici v žádných volbách obstát nemusí. Ale ve vedení města jsou Piráti, i primátor Hřib je Pirát, a jejich celostátní šéf Bartoš má premiérské ambice. Zatímco zájem prezidenta Zemana, mnohokrát naznačený, je ten, aby zemi nadále vládli Babiš a ANO.

Narativ se nabízí: jestli chceme, aby v zemi byl stejný chaos jako v Praze, a něco takového opravdu většina z nás nepamatuje, pak si v parlamentních volbách zvolme Piráty.

Na sociálních sítích jsem už četl jímavé příběhy lidí, kteří se právě v zácpě na Legerově, v Žitné, v Patočkově či na Barrandovském mostě, nehodící se škrtněte, případně nahraďte libovolnou jinou dopravní tepnou, rozhodli Piráty nevolit, byť původně byli jejich favority.

Avšak politologové i psychologové dobře vědí, že takhle jednoduše to nefunguje. „Chtěl jsem vás volit, ale nebudu,“ vzkazují politikům skoro vždy lidé, kteří by je stejně nevolili, a „odchodem“ vyhrožují zase ti, kteří je volit budou, byť frustrovaní.

Komu se však tenhle spor o výkopy v Praze hodí, je Andrej Babiš. Protože rozčílení z nekompetentního vedení Prahy odvádí pozornost od nekompetentního vedení země, které máme doložené a prokázané z posledního roku a půl pandemie.

O tom se má v tuhle chvíli mluvit a přemýšlet. Třeba když stojíte v nekonečné zácpě. Protože s tímhle lze něco udělat.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované