Hlavní obsah

Glosa: Odpírači očkování jako druh dobrovolně směřující k vyhynutí

Glosa Radka Bajgara: Odpírači očkování jako ohrožený druh dobrovolně směřující k vyhynutí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přemlouvat ty, kteří se nechtějí očkovat? Novinář a režisér Radek Bajgar navrhuje nechat věcem volný průběh. Dát příležitost něčemu tak vyzkoušenému, jako je přirozený výběr. Stará dobrá darwinovská evoluce.

Článek

Dostal jsem druhou dávku vakcíny a jsem za to vědě a civilizaci vděčný. Kéž by to udělali všichni a měli jsme od covidu pokoj. Jenže část spoluobčanů se očkovat nenechá, hodí nám do toho vidle. Mají na to argumenty na úrovni – asi jako že země je placatá, ale názor dneska může mít každý.

Co s tím?

Máme v zásadě tři blbé možnosti. Buď udělat očkování povinné, což není úplně reálné. Nebo investovat obrovské peníze do reklamní kampaně a zkusit je přesvědčit, ale víme, jak reklamní kampaně v rukou státu dopadají, takže by těch odpíračů pravděpodobně spíš přibylo. No anebo ten covid pas, což je, jako že očkovaní budou smět něco, co neočkovaní smět nebudou. Ale to nese tolik nevraživosti a konfliktů, že si taky nemyslím, že to projde.

Mám tady čtvrtou variantu – a skoro přemýšlím, jestli se smí říkat nahlas. Nechat tomu volný průběh. Ať se každý rozhodne, jak chce, a dá se příležitost něčemu tak vyzkoušenému, jako je přirozený výběr. Prostě stará dobrá darwinovská evoluce. Evolučně výhodné chování znamená, že nositel přežije. A když děláte kraviny, tak vyhynete. Tak prosté to je.

Jaké to bude mít důsledky? Tak zaprvé se může stát, že žádné, že je to úplně jedno, protože očkovaní udrží ten virus pod kontrolou a neočkovaní se s tím svezou. Druhá možnost je, že odpírači mají pravdu, že ta vakcína je opravdu škodlivá, a v tu chvíli vymřeme. Já si myslím, že to nenastane, protože tomu věcně fakt nic neodpovídá. No a pak je tady taková třetí možnost, a to, že těch odpíračů začne tak nějak pomalu ubývat…

Jako jednotlivců mně bude líto, protože mezi nimi mám svoje přátele a ti jsou jinak v pořádku. Ale genofondu to prospěje a nám ostatním vlastně taky, protože oni, když čtou na ruských webech všechny ty kraviny o vakcíně, tak u toho čtou i jiné blbosti, a podle toho pak volí.

Připadá vám to cynické? Připadá vám cynické, když se poslanec Volný ukáže jako slepá vývojová linie? Mně ne. Mně to připadá svobodné, protože každý se může rozhodnout. Jenom si holt musí uvědomit, že mít názor má taky nějaké důsledky.

Celou glosu Radka Bajgara si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované