Hlavní obsah

Glosa: ODS dala Babišovi, co chtěl. Fiala si nevidí na špičku nosu

Foto: Seznam Zprávy

Výklad předsedy ODS a politologa Petra Fialy na Twitteru: „Prý jsme hlasovali s Babišem. Zbláznili jste se? Babiš hlasoval s námi. Proč? To nevím, na to se ptejte jeho.“

Reklama

Článek

Jak spojenectví s Babišem kvůli „plnění programu“ u voličů funguje, o tom by mohla dlouze vyprávět ČSSD i komunisté. Je až s podivem, že si v ODS nevšimli, že jsou další na řadě.

„On někdo fakt nevěděl, že nižší daně jsou nižší příjmy státu?“ „Zbláznili jste se?“ Předseda ODS Petr Fiala se o víkendu na Twitteru utrhl ze řetězu. Rozparádili ho kritici hlasování, ve kterém i občanští demokraté zařídili snížení daní za 130 miliard ročně.

Každý další emotivní tweet od jindy zdrženlivého politika jako by ukazoval vzrůstající nervozitu. Proč nám lidé nejsou vděční? Vždyť jen plníme svůj volební program a necháváme jim víc peněz.

Připomeňme si, co se vlastně stalo: díky hlasům občanských demokratů prošlo Babišovo zrušení superhrubé mzdy za necelých 90 miliard a zároveň pirátské zvýšení slevy na poplatníka až za 45 miliard. Tedy závratně drahá kombinace, kterou vlastně nikdo – tedy kromě ODS – nechtěl.

Přesto by voliči možná i vděční byli. Kdyby ODS nejdřív přitlačila Andreje Babiše ke zdi a donutila ho škrtat ve výdajích státu. Alespoň zčásti, protože plán na úspory za 130 miliard ještě nikdo neviděl a asi ani neuvidí.

Těžko vyčítat voličům, že mají obavy, jestli je tohle všechno dobrý nápad v době krize, kdy klesá výběr daní, stoupají mandatorní výdaje a stát se navíc plánuje z nejhoršího „proinvestovat“.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Občanští demokraté samozřejmě slibují, že návrhy na úspory v rozpočtu představí. Co s nimi ale hodlají dělat? Andrej Babiš už dostal, co chtěl, a to prakticky zadarmo. Jeho kabinet si chybějící peníze klidně půjčí a Petr Fiala to může jen dál kritizovat na tiskových konferencích.

ODS je samozřejmě ve složité situaci – v předvolebním roce se proti snížení daní, které máte v programu, hlasuje nelehko. Zvlášť když jsou vaši voliči naštvaní, že musí platit jízdné zdarma, rouškovné pro důchodce a další dárečky Babišovy vlády.

Jak ale tohle spojenectví s Babišem kvůli „plnění programu“ u voličů funguje, o tom by mohla dlouze vyprávět ČSSD i komunisté. Je až s podivem, že si v ODS nevšimli, že jsou další na řadě. A ne, pane předsedo, opravdu nezáleží na tom, jestli hlasovala ODS s Babišem, nebo Babiš s ODS.

Ostatně i sama debata o návrhu ve Sněmovně byla místy až absurdní. U pultíku se střídali skoro jen zástupci ČSSD a ODS, aby si vzájemně vyčetli špatnou politiku a nezájem o lidi. Zatímco autor návrhu Andrej Babiš ve Sněmovně vůbec nebyl a ministryně financí většinu debaty dělala, že na své židli neexistuje.

Jak výstižně řekl lidovec Jan Bartošek: připomíná to dobu, kdy obě tyto strany měly 30 procent. Ale jako by jim unikalo, že dnes má těch 30 procent někdo jiný, o jehož návrh se právě hádají.

Reklama

Doporučované