Hlavní obsah

Glosa: Omluvy Miloše Zemana jsou někdy horší, než když se neomluví

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Nejnovější omluva za bombardování Jugoslávie z úst Miloše Zemana je stejně podivná, jako jeho neomluvy.

Reklama

Článek

Omluvy Miloše Zemana vnučce novináře Ferdinanda Peroutky se sotva dočkáme. Omluvu Srbsku za bombardování Jugoslávie jsme vskutku nečekali a dočkali jsme se. Vskutku, Miloš Zeman má co do omlouvání se zvláštní metr.

Když jsem v úterý koutkem oka zahlédl ve zpravodajství větu „Miloš Zeman se omluvil“, byl jsem poněkud konsternován, protože jde o poměrně raritní kombinaci slov.

Když se v roce 2019 hlava státu omlouvala exstarostovi Vídně Michaelu Häuplovi za mylné nařčení kolem financování česko-rakouské školy, prohlásil Miloš Zeman, že se omlouvá podruhé za 30 let, co je v politice.

K tomu je třeba dodat, že to samozřejmě není pravda, že těch omluv bylo podstatně víc a mělo by jich být ještě daleko větší množství. To by se ale Miloš Zeman musel chovat jako chlap a slušný člověk a uposlechnout třeba na první dobrou soudního verdiktu, aby se omluvil Zdeňku Šarapatkovi za nepravdivý výrok o tom, že ho vyhodil pro neschopnost.

Když už jsme u těch vyhazovů, prezident republiky by si měl pomalu trénovat omluvu, resp. v jeho případě další soudní při, za další z plejády malých lží, kdy před pár dny nařkl z vyhazovu z Českého rozhlasu kolegu Janka Kroupu. Jak asi po deseti minutách uvedl na pravou míru tehdejší Kroupův šéf Jan Pokorný, o vyhazov přirozeně nešlo…

Rychlou rešerší zjistíte, že se Zeman v minulosti omluvil třeba Miroslavu Mackovi, České televizi, bývalému americkému velvyslanci Schapirovi, občanům Žatce nebo Petru Nečasovi. Zpravidla to bylo tak, že si Miloš Zeman nedal tu práci s ověřením informace, kterou někde zaslechl, a vesele ji pustil do oběhu.

Nejnovější omluva za bombardování Jugoslávie z úst Miloše Zemana je stejně podivná jako jeho neomluvy. Zaprvé souhlas s bombardováním vydala v roce 1999 Zemanova vlastní vláda a Miloš Zeman tehdy nepůsobil dojmem člověka, který má z toho nějaké trauma a netroufá si jít proti aliančnímu mainstreamu v okamžiku, kdy inkoust na vstupních dokumentech Česka do NATO ani nezaschl.

Zadruhé je omluva zvláštní v tom, že Česko samo opravdu nikoho nebombardovalo a za NATO se přece Zeman omlouvat nemůže. No a konečně zatřetí, omluva hlavy státu jiné zemi je docela vážná věc, zvlášť když jde o použití vojenské síly. Člověk by čekal, že takovou věc třeba letmo projedná vláda nebo aspoň premiér a ministr zahraničí dostane echo, že se prezident Zeman k něčemu takovému chystá. Inu, soudě podle vyjádření šéfa diplomacie se tak nestalo a šlo o soukromé prohlášení pana prezidenta, což se už ale svět nejspíš nedozví. Jestli nakonec nejsme jako země víc v klidu, když Miloš Zeman drží linii a neomlouvá se…

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované