Hlavní obsah

Glosa: Domácí násilí ve vládě. Proč se žena nesebere a neodejde?

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Proč se nerozejdou? ČSSD je manželka ze staré školy.

Reklama

Článek

Vlastně by to mohla být pohádka o jednom divokém manželství. Nebo spíš námět na nekonečný seriál, ideálně místo ukončené Ordinace v růžové zahradě.

ANO bylo nesmírně bohatý ženich. Dominantní, všechno muselo být po jeho. Na ostatní pořád jen řval, byl vulgární, takže ho nikdo neměl moc rád. Jenže měl hodně peněz.

Pak tu byla ČSSD, už trochu přestárlá, zchudlá nevěsta. Dobře věděla, že už vyšla z módy, dávno jí ujel vlak a popravdě – nikdo už o ni moc nestál. Žila už jen ze vzpomínek, jak byla kdysi vnadná.

Přesto to zrovna tahle dvojice už před sedmi lety, byť po dlouhém váhaní, dala dohromady. Znáte to – protipóly se přitahují, sice každodenní Itálie, ale taková manželství nakonec nejvíc vydrží.

Bohatý ženich ANO byl nakonec rád, že si ho aspoň nějaká vzala. A chudák ČSSD si zas řekla, zatnu zuby, nějak to s ním vydržím. Vždyť má peníze, aspoň se s ním budu mít konečně dobře. Jistě, občas mi dá facku, ale zase mi koupí vlastní auto. Už nebudu třít bídu s nouzí a chodit si po kamarádkách půjčovat.

Už pár měsíců po svatbě se stalo, co všichni okolo očekávali. A před čím naivní ČSSD varovaly její kamarádky: Neblbni, neber si ho! Znáš to, dominantní chlap si ženské neváží. Bude tě jen ponižovat, a ještě ti bude nevěrný! To přece znáš z evoluční teorie, že každý dravec jednoduše potřebuje získávat další a další kořist.

A opravdu – sebevědomý ANO pořád od své partnerky odbíhal k milenkám. Překvapivě nejčastěji za starou vyčpělou KSČM, jindy za mladou zlatokopkou SPD. Naposledy dokonce prožil krátký románek s ODS, i když zrovna ta ho jinak všude pomlouvá.

Když mu to ČSSD vytkla, manžel se jí vysmál: Tak si sbal tu igelitku, se kterou jsi přišla, a táhni! Sama nejlíp víš, že mě stejně nikdy neopustíš, protože nemáš kam jít. Když si ČSSD na manžela postěžuje u maminky v Bruselu, arogantní ANO ji seřve a vynadá do „hysterických udavaček“.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Poslední týdny to v našem manželství skřípe víc a víc.

Před příbuznými se vypočítavý ANO samozřejmě přetvařuje jako starostlivý manžel a otec. Dokonce svůj poslední nápad na výrazné omezení peněz pro manželku vykládá jako snahu šetřit. Zmatená ČSSD si tak paradoxně i po boku boháče už zase musí chodit půjčovat, aby měla peníze na všechny své záliby.

Teď se manželka snaží myslet na stáří. Přišla s vlastním nápadem, jak spořit na důchod. Rozčílený ANO to vztekle smetl ze stolu se slovy, ať se laskavě neplete do věcí, kterým nerozumí, a jde raději něco uvařit.

Mnozí se diví, že se tenhle svazek ještě nerozpadl. Spousta kamarádek opakovaně pobízí ČSSD – odejdi od něj, tohle si přece nemůžeš nechat líbit. Nebo mi tady zas budeš vyprávět, že ten monokl je od pádu ze schodů?

Ale ČSSD je pragmatickou manželkou. Byla vychována v době, kdy se dívky učily, že musí za každých okolností ctít a poslouchat svého manžela. Říká si – v každé rodině se manželé občas pohádají, nejen u nás. Nebudu malicherná a hysterická, přece se kvůli takovým prkotinám nebudou rozcházet.

Navíc: Na opravdu důležitých věcech se oba shodují. Třeba když si večer ANO s ČSSD vyrazí do restaurace, tak tam nic nepijí. Prostě žádný alkohol. Ani z výdejního okýnka. Ani lok.

A upřímně, která máte manžela, jenž by vám na tohle kývl, aha? řekne nakonec ČSSD. Stejně mi ho všichni jen závidíte! A dejte mi už pokoj, musím jít nakupovat a utrácet.

Reklama

Doporučované