Hlavní obsah

Glosa: Osm rad, jak přežít tyhle volby

Foto: Seznam Zprávy

Někteří už mají pár dní odvoleno. Lidé v karanténě mohli ve středu volit z auta.

Reklama

Článek

Je to tady, volební místnosti jsou otevřeny, teď je to všechno jenom na vás – přišel onen posvátný moment demokracie, kdy svůj osud vkládáme do rukou Marcely Augustové.

A ať už jdete k volbám s jakýmkoli přáním a kohokoli budete volit, možná se hodí několik faktických poznámek.

Za prvé: Tyhle volby jsou svobodné a demokratické, minimálně stejně jako ty minulé v roce 2017, což by mělo být jedno z měřítek demokracie.

Za druhé: Volby jsou svobodné a demokratické, protože Andrej Babiš s Milošem Zemanem během své čtyřleté hegemonie nedokázali Česko změnit tak, jak si sami přáli a představovali.

Za třetí: Zeman s Babišem to nedokázali mimo jiné proto, že jejich vlastní zájmy se často rozcházely. A ať už mluvíme o tendru na Dukovany, dusnu kolem BIS, nebo vakcíně Sputnik V, Česko i zásluhou Andreje Babiše zůstalo součástí západního světa. Což je jedna z mála pochval, kterou si předseda vlády za svůj čtyřletý výkon zaslouží.

Za čtvrté: Česko si ověřilo, že v něm nejde změnit politický režim i díky tomu, že stále ještě fungují nezávislé instituce – Ústavní soud, Senát nebo třeba i část médií včetně České televize. A nejde o to, jestli otázky pokládané jakousi uměle inteligentní Matyldou byly, nebo nebyly dobrý nápad. (Nebyly.) Jde o to, že v té debatě neseděl jen sám předseda vlády a otázky mu nekladl někdo z jeho oblíbených novinářů.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Za páté: Éra Miloše Zemana skončila. Nemá už sílu dostat Česko tam, kde ho chtěl vidět a kam ho měl nasměrovat. A nepochybujme, že nejvíc se ulevilo Andreji Babišovi. V příštích dvou letech projde česká politika zásadní proměnou. A odchod Miloše Zemana z Lán bude mít nakonec větší význam než výsledky dnešního a zítřejšího hlasování. Nejpozději v březnu 2023 se Česko zbaví mstivého politika ovládaného svým okolím, které ovládá zase někdo jiný.

Za šesté: Kdo se těší na zásadní kvalitativní změnu české politiky, bude nejspíš zklamán, i kdyby obě opoziční koalice získaly pohodlnou většinu a nakonec společně i vládly. Příští vláda složená z dnešní opozice by teprve byla onou vládou sebevrahů, jak svou sestavu v roce 1998 nazval Miloš Zeman – pokud by chtěla vládnout jen trochu zodpovědně. Největší změnou by tak byla změna samotná, tedy odchod Andreje Babiše. Chvíli se z toho budete vášnivě radovat. Jak dlouho vám to ale bude stačit?

Za sedmé: Lidi, kteří volí jinak než vy, prostě jen volí jinak než vy. Ačkoli to tak na sociálních sítích nevypadá, v reálném životě byste si s nimi možná rozuměli víc, než se teď zdá. Nebo byste spolu aspoň dokázali mluvit, což je vždycky solidní začátek, když už vedle sebe máte žít.

Za osmé: Příští sněmovní volby budou nejpozději za čtyři roky – a do té doby budou nejméně čtvery další. Šetřete emocemi.

Tak šťastnou ruku.

Reklama

Doporučované