Hlavní obsah

Glosa: Pane premiére, nejsme vaše děti

Foto: Seznam Zprávy / YouTube hnutí ANO, Seznam Zprávy

Podívejte se, co vyvádíte, pokáral premiér svůj národ.

Reklama

Článek

Už mě proboha berte konečně vážně, vrčel Andrej Babiš na vlastní voliče tónem matky, která je jen krůček od výchovného „lepance“.

Premiérovo nedělní Čau lidi muselo řadu jeho voličů znervóznit. Nebyla ani štěňátka, ani cupcakes, ani vtípky s křišťálovou koulí. Místo toho dal premiér občanům takový „céres“, že si jeden skoro připadal jako pubertální dítě, co prošvihlo večerku, nebo zaměstnanec, který přišel pozdě na směnu.

Já dělám, co se dá, a vy mi to kazíte. Zhruba tak by se dalo shrnout 18minutové poselství k národu. Už mě proboha berte konečně vážně, vrčel Andrej Babiš na vlastní voliče tónem matky, která je jen krůček od výchovného „lepance“. A oháněl se u toho fotkou lidí z trhu na pražské náplavce, jehož konání vláda sama povolila.

Nemůže to fungovat, pane premiére. Nejsme vaše děti. Nejsme vaši zaměstnanci. Naopak vy pracujete pro nás. A pokud nevěříme vám nebo práci, kterou odvádíte, máte vážný problém.

Svalovat vinu na svoje voliče je navíc základní marketingová chyba. Skoro se divím, že tak zoufalou taktiku vymyslel Babišův jindy dobře fungující PR tým. Ale možná se právě tady ukazuje, že i bájní markeťáci hnutí ANO mají svoje limity. V zuřící krizi se stovkou mrtvých denně si prostě s heslem „Bude líp“ úplně nevystačíme.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Bohužel názor našich občanů na opatření se od jara zásadně změnil, opakuje Babiš už několik týdnů. Jako by to snad byl nějaký přírodní jev, který se odehrává zcela nezávisle na něm a jeho vládě.

Jenže je to přesně naopak – to, že někteří lidé dnes nejsou ochotni nic dodržovat, je přímý důsledek toho, jak moc vláda situaci nezvládla. Důsledek toho, jak Andrej Babiš v létě virus zlehčoval, vykřikoval o zahrádkářském zákonu a z dovolené u moře se vychvaloval, jak jsme nejlepší v Evropě.

Zbytky důvěry se vytratily minulý týden poté, co se ministr zdravotnictví vydal bez roušky do zavřené hospody řešit bůhvíco s Babišovou pravou rukou Jaroslavem Faltýnkem.

A je příznačné, že ačkoliv celé Čau lidi bylo prakticky jen o lidech, kteří porušují vládní nařízení, Prymulovo jméno v něm nezaznělo ani jednou. Stejně jako se nemluvilo o tom, že už podruhé během krize měníme ministra zdravotnictví.

Babiš zkrátka pokračuje v nastolené taktice, že před čím zavře oči, to neexistuje. Jak moc to nefunguje, mu přitom už několik týdnů názorně ukazuje koronavirus.

Reklama

Doporučované