Hlavní obsah

Glosa: Plán pro Česko? Zhubnout!

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv

Velká Británie je na tom s nadváhou podobně špatně jako Česko.

Reklama

Když upozorníte na korelaci mezi nadváhou populace a počty mrtvých na covid, riskujete, že se do vás spousta lidí pustí.

Článek

Země s vyšším procentem lidí s nadváhou mají více mrtvých na covid-19, hlásila média před pár dny. Data poskytla zpráva WHO, kterou mnozí interpretovali jako „varování obéznímu Západu“. Týká se to například Británie (63,7 procenta lidí s nadváhou), USA (67,9 procenta), ale i Česka (62,3 procenta). Všechny tyto země zároveň drží místa na čele tabulky v počtu úmrtí na covid na milion obyvatel.

Korelace na grafu, který publikovalo koronavirové výzkumné centrum Univerzity Johnse Hopkinse, je celkem zřejmá. Samozřejmě najdeme i spousty výjimek, protože zvládání pandemie je komplexní záležitost s mnoha proměnnými (a stále i mnoha neznámými). A jak říká stará poučka, korelace ještě neznamená kauzalitu, takže i v tomto jednoduchém grafu může hrát roli mnoho skrytých mechanismů.

Určitě neplatí jednoduchý závěr, že kila navíc vás v době covidu zabijí. To snad nikdo ani netvrdí. Ostatně zmíněná data říkají, jak situaci zvládají „státy s nadváhou“, nikoli „lidé s nadváhou“. Pro to druhé bychom potřebovali data mnohem podrobnější a jinak strukturovaná. A zároveň platí, že nové mutace (britská, jihoafrická) jsou – cynicky řečeno – méně vybíravé. S těžkým průběhem končí v nemocnici mnohem častěji i lidé mladší a hubení.

Na druhou stranu nepochybně platí, že když kila navíc mít nebudete, tak vám to rozhodně neuškodí. Nikomu a ničemu. To, že je nadváha při covidu rizikový faktor, možná není neprůstřelný důvod, proč začít hubnout, ale minimálně je to hezká záminka. A přesto jsou zmínky na toto téma z nějakého důvodu považovány za téměř nekorektní, každopádně kontroverzní.

Žijeme v době, kdy každý považuje za základní lidské právo „nebýt uražen“. Trochu nepraktické je, že o svém „uražení“ rozhoduje každý sám, a tím pádem se práh toho, co už by mohlo být urážlivé nebo nevhodné, posouvá stále níž. Chápu jistou obezřetnost u minorit, které se potýkaly nebo potýkají s nějakou formu šikany. Ale moc nechápu, proč se kategorie „neurazitelných“ tolik rozšířila a proč například dnes zahrnuje i tlouštíky.

Vytvořili jsme si bezpečné zóny, kam delegujeme své rozčílení, pro které ve své demografii vždycky najdeme pochopení. Bývá to nějaký druh kategorie „oni“, takže někdy je to Babiš, jindy obecněji politici, ale také třeba Brusel, Rusko, případně Západ nebo Východ. A s určitou mírou masochismu někdy obviníme rovnou nás „Čechy“. Ale na lidi s nadváhou je lepší nesahat.

Když upozorníte na korelaci mezi nadváhou populace a počty mrtvých na covid, riskujete, že se do vás spousta lidí pustí. Budou hledat díry v argumentaci, možná vás rovnou obviní, že se snažíte odvést pozornost od skutečných viníků naší mizerné situace, a těmi jsou ti, kteří řídí stát. Ale to nikdo nezpochybňuje! Ale i kdybychom měli nejhloupějšího premiéra na světě, tak platí, že bez nadváhy to pro nás bude stále o chlup lepší než s nadváhou.

Na máločem se věda shodne tak jako na tom, že nadváha je rizikovým faktorem prakticky u všech nemocí a zdravotních komplikací. A nezapomeňme i na další důležitý faktor: jakkoli se lidská estetika v historii proměňuje, tak teď zrovna platí, že štíhlost je znakem krásy a elegance.

Jsou tisíce studií, které zkoumají dlouhověkost, a zhruba stejný počet teorií, proč se lidé vysokého věku dožívají. Ale s jistotou nedokážeme říct nic kromě toho, že měli štěstí a dobrou „genetiku“. A ještě jedno mají společné: Skoro nikdy nemají nadváhu.

V Británii, která je na tom s kily navíc ještě o chlup hůř než Česko, sílí kampaň za celonárodní „zhubnutí“. Boris Johnson je přesvědčený, že to byla právě nadváha, která zhoršila průběh jeho vlastního onemocnění loni na jaře. Teď zveřejnil na Twitteru video, ve kterém říká, že změnil stravu, vyhýbá se čokoládě a „večernímu sýru“ a ráno chodí běhat. Zhubl několik kilo a cítí se podle svých slov nejen zdravější, ale i šťastnější.

Chce teď podobně motivovat i další lidi s nadváhou, ve hře je dokonce plán, že lidé snažící se zhubnout budou motivováni i finančně. Jinak řečeno vláda bude lidem za shozená kila platit. A není to vláda poblázněných socialistů, kteří obvykle mívají na podobné nápady monopol, ale vláda konzervativní, jejímuž předsedovi je historickým vzorem Winston Churchill, etalon nezdravého životního stylu. V tom je vzorem dokonce i pro našeho prezidenta.

Možná se pletu, ale přišlo by mi to jako dobrý plán i pro Česko. Zhubnout. Cítit se líp. Na konci zimy jsme paralyzováni vztekem, strachem, bezmocí cokoli dělat a vládními opatřeními. Vím, že třeba pro sport máme dnes velmi omezené možnosti. Ale tím je ten plán pouze ambicióznější, nikoli nemožný.

Lidé. jsou lepší, než si myslíme. To je jedno ze zjištění, které jsme za rok pandemie covidu učinili. Počínaje šitím roušek loni na jaře přes úspěch mnoha finančních sbírek na dobročinné účely až po dobrovolnou práci těch nejobětavějších v nemocnicích. A pátrání po možnosti dělat dobré skutky je permanentní. Stále vidím, jak mnozí hledají, kde a jak by mohli nějak pomoct.

Mám odvážný nápad, byť se bojím, že bude přijat se smíchem a nedůvěrou. Co třeba začít tím, že pomůžeme každý sobě? Že budeme mít víc pohybu, jíst lepší jídlo, prostě žít zdravěji. Tlustí budou hubenější a všichni budou o kousek šťastnější. A „kousek“ u každého z deseti milionů momentálně smutných a naštvaných lidí by byl famózní výsledek.

Reklama

Doporučované