Hlavní obsah

Glosa: Kampaň plná „pijanů“

Foto: Facebook / Andrej Babiš, Seznam Zprávy

Ta píše! Andrej Babiš v soukromí sice alkoholu zbytečně neholduje, ale co by pro hlasy neudělal.

Reklama

Článek

Vážně je v předvolební kampani nutné drnkat na hrdost národa, že toho jako Češi hodně vypijeme?

Alkohol je metla lidstva, říká jedno rčení. A v předvolební kampani je očividně třeba řádně zametat. V rámci přiblížení voličům, nastavení lidské tváře a předstírání, jak jsou uvolnění pohodáři, kteří si vážně zaslouží váš hlas, se z politiků stalo družstvo metařů. Neboli plní své sociální sítě „cool“ fotkami se sklenicí či skleničkou v ruce.

Premiér Andrej Babiš se tak pochlubí snímkem s dost nelichotivým výrazem a popiskem „Ta píše!“, jak si dává panáka. Na téže akci ještě jeho tým zdokumentuje, jak si od stánku odnáší burčák. U (předpokládejme) slivovičky mu asistuje i multiministr Karel Havlíček, který zase jiný den „neodolá Postřižinskému“ (kandiduje ve středních Čechách, kde stojí i nymburský pivovar).

Pivo je ostatně kampaňová modla. Trojice stran v koalici Spolu oznamovala spolupráci tak, že vypustila fotku, jak si Petr Fiala, Marian Jurečka a Markéta Pekarová Adamová ťukají půllitry. Ty pak najdeme na řadě dalších fotek (někdy tedy třetinky). „Dnes je mezinárodní den piva, ale pro Čechy to může být každý pátek,“ rozepíše se pod jednou takovou fotkou v srpnu lídryně TOP 09 a doplní, že ona teda na pivo zrovna dnes nepůjde, ale doma určitě něco najde v ledničce. Její koaliční kolega Fiala pak tento měsíc vyrazil na několikero vinobraní, takže pivní sklenice vyměnil za ty vinné, které stejně k jeho image tak nějak sedí lépe.

S plastovým kelímkem a voličem po boku rozmlouvá v kampani také třeba Tomio Okamura. Pozadu nezůstává ani šéf STAN Vít Rakušan, který k vizitaci ve východočeském Miletíně (tam je také pivovar) pod fotkou s přípitkem dopíše: „Skvělá návštěva. Radostná a milá. A s tím pivem to nemá nic společného.“ Tady pokulhávají jen Piráti, jejichž předseda je abstinent. Ale kampaň je kampaň, tak šel s kolegou Rakušanem aspoň točit charitativní pivo do Rock Café.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Nechci tady mravokárně kázat o tom, že je pozoruhodné, kolik z politiků pije v pracovní době. Přece jen toto je povolání bez časových hranic, takže by si nemohli dát skleničku nikdy. Ale není i jiná cesta, jak se ukázat jako pohodář? Vážně je k tomu nutné dopisovat rádoby vtipné poznámky drnkající na hrdost národa, že toho jako Češi hodně vypijeme? Není spíš to, že spotřeba u nás je po odečtení abstinentů 9,5 litru čistého alkoholu na hlavu a že každý pátý Čech přiznává, že pije denně nebo obden, k zamyšlení? Zvlášť, když každý osmý člověk v republice požívá každý týden nadměrné dávky alkoholu a extrémní problém s tím má zhruba polovina z této skupiny.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

Reklama

Doporučované