Hlavní obsah

Glosa: Pozor na další Blatné. Babiš nemívá s výběrem šťastnou ruku

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Andrej Babiš organizuje fotografování vlády po jmenování na Pražském hradě, snímek z roku 2018.

Reklama

Článek

Pamatujete si třeba na ministryně Martu Novákovou a Taťánu Malou?

Od knížky vydané k životnímu jubileu politika se nedá očekávat, že o dotyčném oslavenci přinese kvanta nestranných informací. Někdy ale taková publikace může překvapit – byť je zjevně napsána za účelem reklamy.

Platí to i pro útlou knihu s názvem O Babišovi bez Babiše, která vyšla v roce 2014 u příležitosti šedesátých narozenin předsedy hnutí ANO. Je to vlastně čtrnáct víceméně oslavných rozhovorů, některé přitom obsahují zajímavé postřehy.

Jeden z Babišových nejbližších manažerů a nynější šéf Agrofertu Zbyněk Průša se v odpovědích například zmiňuje o jedné slabé stránce svého šéfa. Sice vyzdvihl jeho tah na branku, pracovitost, intuici a schopnost zjednodušení, také však poznamenal, že zakladatel holdingu někdy postupoval „unáhleně“ při výběru kolegů.

Babiš podle něj posuzoval kandidáty podle toho, jak tvrdě dokázali vyjednávat. Vybíral uchazeče, kteří uměli dobře prezentovat sami sebe. V dalších ohledech si je ale důkladně „neproklepl“. Po nasazení do vrcholových pozic v podnicích Agrofertu pak tito lidé mnohdy neobstáli a museli odejít.

Z dnešního pohledu to mohou být až prorocká slova. Se spekulacemi o chystaném odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného, který se od nástupu do funkce zapsal pozoruhodnými sklony ke lhaní či překrucování faktů, už poněkolikáté vyvstává otázka, do jaké míry je nynější premiér schopen vybírat vhodné kandidáty do ministerských a dalších důležitých křesel.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Leccos se ukázalo už za Babišova působení v čele ministerstva financí. Do dvou let od něj odešla většina původních náměstků, z toho minimálně dva z nich se s Babišem rozešli hodně ve zlém. Odborník na transparentní hospodaření veřejné správy Lukáš Wagenknecht, nyní senátor za Piráty, teď bombarduje Evropskou komisi kvůli Babišovu střetu zájmů a snaží se přesvědčit české soudy, aby zrušily jeho svěřenské fondy. Další bývalý náměstek Ondřej Závodský napsal po svém odchodu z financí o šéfovi ANO poměrně kousavou knihu.

Pokračovat bychom mohli vzpomínkou na některé již polozapomenuté Babišovy ministry a ministryně, jako byli Tomáš Hüner a Marta Nováková (oba ministerstvo průmyslu a obchodu), Jaroslava Němcová (ministerstvo práce a sociálních věcí), nebo na ty výraznější, kteří se stihli proslavit i za velice krátkou dobu – jako například třináctidenní ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Všechno to byly tak trochu omyly.

Babišovi se určitě nedá upřít politický instinkt a další schopnosti, díky kterým už osmým rokem dominuje české politice. Výběr ministrů a dalších lidí do vysokých funkcí k nim ale nepatří. Bohužel se to projevuje i u pozice, do jejíž kompetence spadá velký díl boje s epidemií koronaviru.

Reklama

Související témata:

Doporučované