Hlavní obsah

Glosa: Před rozbřeskem je největší tma. Co chtít od letošního roku?

Glosa Tomáše Sedláčka: Před rozbřeskem je největší tma – berme pandemii jako očistný proces.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ekonom a vysokoškolský pedagog Tomáš Sedláček ve své glose rozvíjí myšlenku ekonomického pádu a vzestupu.

Článek

Vítám vás v novém roce 2021 a zároveň ve dvacátých letech, což je v každém století první desetiletí, které má jméno. Protože nultá léta a desátá léta neexistují. A já nám všem přeji rok Fénixe. My jsme si zažili nejen v České republice, nejen v Evropě, nejen na západě, ale skutečně celý svět si prožil možná nejtěžší rok našich životů.

Nemohli jsme dýchat ekonomicky, nemohli jsme dýchat ani kvůli jiným, dalším nepokojům. Ale vy to znáte z pohádek, básní, z písniček, mytologií, z naší víry, že před rozbřeskem je největší tma. Že předtím, než se podá živá voda, tak se musí podat voda mrtvá. Víme také, že Kristus předtím, než byl vzkříšen, musel sestoupit do pekel.

A tento motiv znovuobrození něčeho, co je předtím pořádně zmláceno, je něco, co je vlastní naší západní kultuře. Tak já nám všem přeji, aby rok 2021 byl vstup do desetiletí, které má jméno. Aby tento rok byl rokem obnovy a mohli jsme se zbavit rutin, kterých nebylo potřeba.

Myslím si, že je nejlepší to brát jako očistný proces, kdy ekonomika možná přestane dělat zbytečné věci a naučíme se vnímat věci, které jsou skutečně důležité. Přeji nám všem rok Fénixe.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované